in

Nieuwe coronavariant: gaan we met Centaurus de winter in?

Een nieuwe coronavariant die zich sneller lijkt te verspreiden steekt de kop op. Het nieuwe euvel heet BA.2.75, bijgenaamd Centaurus, en zou wel eens dé variant kunnen worden waarmee we komende herfst te maken krijgen. Dat schrijft ‘de Volkskrant’.

Variant BA.2.75, oftewel ‘Centaurus’, is een nieuwe versie van omikronversie BA.2 die begin dit jaar korte tijd dominant was in onder meer Europa. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat Centaurus ernstiger is of andere symptomen veroorzaakt, maar uit de eerste onderzoeken blijkt dat hij mogelijk beter kan ontsnappen aan antistoffen. Dat zou kunnen betekenen dat mensen die onlangs een coronabesmetting hadden, opnieuw besmet kunnen worden, al zullen de meeste mensen er niet erg ziek van worden.

Lees ook  Meisje (11) bevallen van zoon. De vader is haar 14-jarige broer

Het nieuws over BA.2.75 stak deze week de kop op, nadat wetenschappers opmerkten dat de variant zich snel verspreidt in India. Ook in onder meer Australië, Japan, Canada en de VS is de nieuwkomer gesignaleerd. In het Verenigd Koninkrijk werden al vijf besmettingen ontdekt, in Duitsland twee.

Antistoffen
Wat voor golf BA.2.75 zal geven en hoe goed de variant precies bestendig is tegen antistoffen, zal moeten blijken uit verder onderzoek. Te oordelen naar de vorm van de uitsteeksels en de snelheid waarmee BA.2.75 oprukt, zijn internationale experts er echter niet erg gerust op. Zo heeft de nieuwe variant onder meer enkele mutaties op een plek waar antistoffen het virus graag ‘vastpakken’. “Ik hoop maar dat het vals alarm is”, aldus de Oostenrijkse celbioloog Ulrich Elling in een technische bespreking op Twitter. “Maar de mutaties die we hier zien, bevallen me niets.”

Lees ook  Jack (24) gebruikt zijn vriendin Nancy (23) de hele dag door als slaafje

Coop: miljoenenschade door blokkades

Auto schudt heen en weer in woonwijk, bewoners zien naakte man naar buiten komen