in

Niet-gevaccineerde kinderen moeten van school bij een besmetting op school

Franse kinderen die niet gevaccineerd zijn, worden straks naar huis gestuurd als er in de klas een coronabesmetting is. Leerlingen die wel gevaccineerd zijn, mogen gewoon blijven.

Dat heeft de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer bekendgemaakt. De maatregelen gaan in met ingang van het nieuwe schooljaar, over ruim een maand. Ze gelden alleen voor het voortgezet onderwijs, voor de categorie 12 tot 18 jaar, en niet voor het basisonderwijs.

Op basisscholen gaan de deuren dicht als er een besmetting is, net zoals dat afgelopen jaar gebeurde. Maar in het voortgezet onderwijs komen er dus nieuwe regels. Al bij één besmetting in een klas moeten de niet-gevaccineerde leerlingen vertrekken. Zij krijgen dan thuis online les.

Lees ook  Jongeren die zich misdragen op stations krijgen taakstaf bij NS

Vaccinatiekeuzes die hun ouders maken
De eerste reacties op de maatregel zijn kritisch. ,,Een deel van de kinderen wordt op deze manier gestigmatiseerd. Ze krijgen te horen dat ze niet dezelfde rechten als de anderen hebben. Terwijl het gaat om vaccinatiekeuzes die hun ouders maken’’, liet de oudervereniging FPCE weten.

Voor de regering gaat het om een principiële zaak. ,,We willen kinderen hiermee aanmoedigen zich ook te laten vaccineren’’, zei Blanquer. Tot nu toe is nog maar 11,6 procent van alle 12 tot 18-jarigen volledig gevaccineerd.

Lees ook  Mogelijk 4 besmettingen bij proefconcert André Hazes

Dezelfde koers
Voor andere Fransen wordt dezelfde koers gevolgd. De mensen die zich laten vaccineren krijgen op veel plaatsen ‘voorrang’. Zo is de toegang tot bijvoorbeeld cafés en restaurants, maar ook ziekenhuizen en sommige treinen, vanaf volgende maand onbeperkt voor gevaccineerden. Niet-gevaccineerden moeten zich voor toegang steeds laten testen. Dat staat in een wetsvoorstel dat door het parlement is aangenomen en nu nog door de Constitutionele Raad wordt bestudeerd.

De regering van president Macron gaat schoolkinderen ook stimuleren zich te laten vaccineren. Bij elke school komt in september een priklocatie. Leerlingen die schriftelijke toestemming hebben van hun ouders, mogen zich daar laten vaccineren.

Man sterft bijna na masturberen: Hij kreeg plots extreme hoofdpijn

Davina Michelle laat vrij weinig aan verbeelding over met nieuwe foto’s!