in

Niet eerder zoveel besmettingen: RIVM meldt 16.364 positieve tests

Nog nooit zijn zoveel mensen positief getest op het coronavirus als afgelopen etmaal.

Tussen gisterochtend en vanochtend kwamen er 16.364 meldingen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het oude record dateert van 20 december, toen 12.997 besmettingen aan het licht kwamen.

Ook het gemiddelde bereikte een nieuw record. In de afgelopen zeven dagen testten 86.384 mensen positief, gemiddeld 12.341 per dag.

Dat record stond sinds 22 december vorig jaar. In zeven dagen tijd waren toen 82.099 besmettingen bevestigd, gemiddeld 11.728 per dag.

Daarmee bleken de hoge cijfers van gisteren dus een waarschuwing voor de viruspiek van vandaag. Met 12.713 positieve tests werd er woensdag nét geen nieuw record gevestigd.

Lees ook  Coronatoegangsbewijs mag blijven, is niet discriminerend of onwettig

In Duitsland gebeurde dat overigens wel. Het Duitse RIVM meldde er 50.196 positieve tests. Een dag eerder waren dat er 39.676, en dat was ook al een record.

Razendsnel
Het aantal positieve tests in Nederland loopt de laatste weken razendsnel op. Eind september en begin oktober kwamen er dagelijks ongeveer 1700 nieuwe gevallen bij. De laatste zeven dagen waren er telkens meer dan 10.000 nieuwe positieve tests.

Het is niet eerder gebeurd dat Nederland zo lang boven die grens bleef. In juli had Nederland op vijf achtereenvolgende dagen meer dan 10.000 nieuwe gevallen, en in december was er een reeks van zes dagen en een reeks van drie dagen boven de grens.

Lees ook  Coronakeet van huisarts bekogeld met stenen, ruimte bezaaid met glas

Gisteren zat Nederland (met de besmettingen van maandag, dinsdag en woensdag opgeteld) al op de helft van het totaal aantal besmettingen een week eerder. Dat terwijl er nog vier dagen met nieuwe besmettingscijfers aan zaten te komen.

De meeste besmettingen en ziekenhuisopnames vinden verhoudingsgewijs plaats in gemeentes die in de zogenaamde Biblebelt liggen.

Korte lockdown?
Donderdag is voor Nederland de 624e dag van de epidemie. Een ‘korte lockdown’ is vanochtend een veelbesproken onderwerp, nadat de NOS kon melden dat het OMT ‘lockdownachtige maatregelen’ adviseert: waarbij evenementen niet doorgaan en theaters en bioscopen weer de deuren moeten sluiten.

ZIEN: Katja Schuurman besluit haar volgers te trakteren met een ‘hete’ foto!

Mogelijke maatregelen: OMT adviseert korte lockdown en 2G-maatregel