in

Na overlijden aangerand meisje (14): beklaagden moeten zich verantwoorden voor aan randing eerbaarheid met dood tot gevolg

Het proces rond de aan randing van een 14-jarig meisje op de Westerbegraafplaats in Gent in mei vorig jaar is maandagochtend van start gegaan.

Vier dagen na die feiten stapte het slachtoffer uit het leven. Het onderzoek toonde geen rechtstreeks verband aan tussen de zedenfeiten en de zelfdoding, maar de rechter wierp maandag de tenlastelegging ‘aan randing van de eerbaarheid met de dood tot gevolg’ toch terug in het debat.

De feiten vonden plaats op 15 mei 2021 op de Westerbegraafplaats in Gent. Het veertienjarige meisje had die dag met een vriend afgesproken.

Uiteindelijk zouden er nog vier andere tieners opdagen. Op de Westerbegraafplaats zou het slachtoffer aangerand zijn en werden er beelden gemaakt van de aanranding.

Die werden via sociale media verspreid. Toen het slachtoffer deze beelden zag, stapte ze uit het leven.

Vijf verdachten
De politie kon vijf verdachten oppakken. Het ging om drie minderjarigen en twee meerderjarigen. De twee meerderjarige verdachten, achttien en negentien jaar, werden aangehouden op verdenking van ver krachting, aan randing van de eerbaarheid en het nemen of verspreiden van beelden van een persoon die een expliciete s*ksuele daad stelt en van wie de persoonlijke levenssfeer geschonden kan worden.

Lees ook  Dronken man randt vrouw aan en mishandelt man in Tilburg

Ook de minderjarigen werden verdacht van dezelfde feiten.Drie jongens van veertien, vijftien en zeventien jaar werden in een gesloten gemeenschapsinstelling geplaatst.

Geen groepsver krachting
Het onderzoek werd afgerond en de zaak werd eind januari verwezen. Uit het onderzoek bleek dat er geen aanwijzingen waren dat er sprake was van een groepsver krachting op het kerkhof.

Het onderzoek leverde ook geen rechtstreeks verband op tussen de gepleegde feiten en de zelfdoding van het slachtoffer.

De twee meerderjarige verdachten werden wel verwezen naar de correctionele rechtbank voor aan randing van de eerbaarheid.

De drie minderjarige verdachten werden door de onderzoeksrechter verwezen naar de jeugdrechtbank, ook voor aanranding van de eerbaarheid.

Maandagochtend werd het proces ingeleid. De rechter gaf aan dat de twee meerderjarige beklaagden zich toch zullen moeten verdedigen voor aanranding van de eerbaarheid met de dood tot gevolg.

“Hoewel het onderzoek aantoonde dat er geen verband is tussen de feiten en het overlijden van het meisje, werpt de rechter nu toch die verzwarende omstandigheid in het debat, maar wij zullen dit betwisten”, vertelt advocaat Raan Colman, die de verdediging van één van de meerderjarigen voor zijn rekening neemt.

Lees ook  Peuter 2 neergeschoten in Amsterdam, twee verdachten voorvluchtig

“Het gebeurt wel vaker dat de rechter een herkwalificatie vraagt. Hij heeft tenslotte de eindverantwoordelijkheid om de beklaagden te vervolgen volgens de voor hem correcte kwalificatie”, verduidelijkt persrechter Jan Van den Berghe.

“En die loopt niet altijd gelijk met hetgeen door het openbaar ministerie gevraagd wordt. Het wordt ook gedaan ter bescherming van de burgerlijke partijen, want je kan iemand niet vervolgen voor een andere tenlastelegging dan dat die persoon voor de rechter moet verschijnen.”

Het verschil in de tenlastelegging heeft ook gevolgen voor de strafmaat. Voor aanranding van de eerbaarheid riskeren de beklaagden tussen 6 maanden en 10 jaar.

Maar voor aan randing van de eerbaarheid met de dood tot gevolg riskeren ze tussen 3 en 20 jaar. Het proces zal op 20 juni gepleit worden.

Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan gevolgen van kanker

Man (19) overlijdt na val in water in Bleiswijk