in

Na elf dagen einde aan bezettingsactie Sterrebos: ‘We hebben de kap niet tegen kunnen houden’

Het is einde verhaal voor de actievoerders in het bezette Sterrebos nabij Born. De politie is dinsdagochtend in de Limburgse plaats begonnen met de ontruiming. De actievoerders worden uit de bomen gehaald, de omgeving van het bos is afgezet.

De politie heeft dinsdag drie personen aangehouden in het Sterrebos, naast VDL Nedcar in Borne. Actievoerders bezetten het bos sinds 28 januari in een poging de voorgenomen kap van het bos te voorkomen.

Volgens de actievoerders zelf zijn er vier mensen opgepakt. De politie is bezig het bos te ontruimen en haalt actievoerders uit de bomen.

Woordvoerder van actiegroep Red het Sterrebos, Ella de Beuk is teleurgesteld: “Ze zijn nu bezig met het verwijderen van de demonstranten, daarna willen ze direct beginnen met de kap”, vertelt ze.

“Waarschijnlijk om zo te kunnen voorkomen dat we morgen weer in de bomen zitten.” Dat na anderhalve week de actie zo abrupt aan zijn einde komt noemt ze ‘verschrikkelijk’.

“We hadden gehoopt de kap nog kunnen stoppen, ze hebben niet geluisterd naar iedereen die deze actie heeft gesteund.”

Lees ook  Helden redden oudere mensen uit zinkende auto: 'Moest heel hard huilen'

Met hoogwerker uit de boom gehaald
De bezetters zijn aangehouden nadat ze met een hoogwerker uit een boom waren gehaald. Drie andere actievoerders zijn nog hoger in bomen geklommen om het de politie moeilijk te maken.

De hoogwerker is niet hoog genoeg om bij die actievoerders te komen, maar de politie stuurt eigen klimmers naar hen toe.

Alle actievoerders die worden opgepakt krijgen een gezondheidscheck om te kijken hoe ze eraan toe zijn.

Indien nodig gaan ze naar het ziekenhuis, aldus de politie. In de bossen worden bomen omgezaagd, ook is er een graafmachine.

Vele tientallen bomen liggen al op de grond. Een actievoerder twitterde vanuit ‘zijn’ eik. “Hier beneden zijn ze de hoogwerker aan het prepareren. Ze rijden alles kapot en in de verte wordt al gekapt. Hartverscheurend.”

Bomen herplanten
Dinsdagochtend maakten VDL en stichting De Groene Sporenwolf (DGS) bekend dat ze overeenstemming hebben bereikt over de boskap.

VDL kan bomen kappen en deels overplanten om ruimte te maken voor uitbreiding van de fabriek. Daardoor hoeft de Raad van State geen uitspraak meer te doen in een beroepsprocedure tegen de boskap.

Lees ook  Gewonde na steekpartij in AZC

“Afgesproken is onder meer dat VDL 55 bomen uit het Sterrebos, met een diameter van minimaal 40 centimeter op 150 centimeter hoogte, zal herplanten in het naastgelegen Wolfrath-gebied”, staat dinsdagochtend in het persbericht van VDL.

Ook draagt VDL bij aan groencompensatie om de leefbaarheid in en rond de woonkernen in de directe omgeving van VDL Nedcar te verbeteren.

Twee organisaties gingen onlangs in beroep tegen de boskap bij de Raad van State. Behalve de Groene Sporenwolf was dat de stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland. Beide organisaties gaan akkoord met de overeenkomst.

11 dagen
De activisten zaten sinds 28 januari in de bomen. Ze hadden spandoeken en borden opgehangen en provisorische hangende tenten gemaakt om in te verblijven.

Meerdere activisten werden gedurende de actieperiode aangehouden, al wisten er op sommige momenten toch nieuwe bezetters door te dringen tot het bos.

Mishandelde hond teruggegeven aan eigenaar, dierenambulance woest

Man met verkeersborden in aanhanger laat continu jongeheer zien aan vrouwen