in

Myron, een 17-jarige Haagse jongen uit de ‘hood’ is dood door een ‘beef’ zeggen bekenden

Wéér overleed een jonge jongen aan messteken. Een jongen uit de hood, het Haagse Schipperskwartier, de plek waar Keylow, vermeende baas van het liquidatieleger van Ridouan Taghi, opgroeide.

Ze vereren hem nog steeds door de blauwe kleur van hun kleding. De 17-jarige jongen zou het slachtoffer zijn van een beef, straattaal voor ruzie.

,,Ja man, hij hoorde bij ons. Hij was een jongen uit de hood. Een goeie jongen. Echt. Helemaal niks mis mee”, zegt Jeremi Davelaar (30).

Hij heeft het over de jongen die donderdagavond – zeventien jaar oud – werd doodgestoken op de Rijswijkseweg.

Een jongen wiens familie afkomstig is uit Ghana. ,,‘Oh, mijn god, ik ga dood. Ik ga dood’”, hoort een buurtbewoner hem nog roepen in het Ghanees.

Ze kan het verstaan omdat ze zelf ook uit Ghana komt. Myron heet hij. ‘Miroen’, zo werd hij door Jeremi en zijn vrienden genoemd. ,,Omdat hij zo snel was.”

Jeremi zit op een bankje achter het buurthuis in het Schipperskwartier. Het hart van de hood. Al sinds de jonge jaren van Keylow komen buurtgenoten hier samen. Ze doen activiteiten in het buurtcentrum en chillen op straat.

Haagse Crips
Hij luistert naar een muziekje en drinkt uit een flesje. Hij houdt het zo nog wel even uit. Ook hij groeide hier op en al is hij verhuisd, hij komt hier nog vaak.

Hij draagt een blauwe trainingsbroek, een blauwe trui onder zijn wit met blauwe trainingsjack en om zijn haar zit een blauwe bandana.

Het zijn de kleuren die Keylow invoerde in dit buurtje vlakbij het centrum van Den Haag, ingeklemd tussen de Rijswijkseweg, Goudriaankade en Bontekoekade.

Naar Amerikaans voorbeeld richtte Keylow eind jaren 80 de bende de Haagse Crips op, en net als hun Amerikaanse evenknie dragen ze voortaan blauw.

Keylow woont allang niet meer in de wijk. Hij richtte na de Haagse crips motorclub Caloh Wagoh op en belandde uiteindelijk in de cel omdat, zo meent het OM, hij met de motorclub in opdracht van Ridouan Taghi moordopdrachten uitvoerde.

Maar in de wijk zijn ze hem niet vergeten. Nog lang niet. De kleuren zijn nog altijd blauw. Zijn naam valt geregeld. ,,Keylow is onze papa”, zegt Jeremi.

Lees ook  Criminelen azen op telefoonnummers van klanten van prostituees om ze af te persen

Blauwe kleding
Ook Myron hulde zich in de blauwe kleding. En als donderdagavond laat de eerste foto’s na zijn overlijden op social media verschijnen, staan er blauwe hartjes bij.

‘R.I.P fallen soldier’, schrijft er een. ‘Fly high, my soldier’, schrijft er weer een en een ander plaatst er nog een emoticon van een witte vredesduif bij.

De term van soldier past bij zoals ze elkaar zien. Als broeders, die samen een gemeenschap vormen tegen de rest van de wereld.

Of preciezer gezegd, de laatste maanden: een brotherhood tegen een andere brotherhood. Nog meer precies: een brotherhood uit Delft.

ZQ geheten. Een groep die zich kleedt in het rood, naar de grootste concurrent van de Crips in Amerika: de Bloods.

ZQ is een drillrapgroep met wortels in de wijk Buitenhof. Jonge jongens die rappen op gewelddadige teksten en in videoclips met grote messen zwaaien.

In de raps dagen ze andere groepen uit. Ook het Schipperskwartier heeft zo’n groep, SK6 heten zij, razend populair, hun clips zijn honderdduizenden keren bekeken, en uiteraard zijn zij in het blauw gekleed.

Vechtpartijen
Vaak blijft het bij muziek en teksten, maar de laatste maanden duiken er allerlei filmpjes op dat leden van ZQ de leden van SK6 te pakken proberen te nemen. In de tram, of in de metro vechten ze.

Maar ook belandt eens een dure sportschoen in het water, en stiekem proberen ze in elkaars wijk te komen.

Woest zijn ze in het Schipperskwartier als ZQ’ers in de wijk tegen een muur plassen. Een teken van disrespect.

SK6 is bekend. Toen op 21 december 2019 de Laakse voetballer Bilal Aydin werd doodgestoken op nagenoeg dezelfde plek als waar ook Myron overleed, waren de rappers van SK6 en hun aanhang erbij. Komende week vindt de rechtszaak plaats.

De meest bekende rapper van de groep is vrijdag aan de beurt, samen met zijn broer. Zijn zaak dient achter gesloten deuren omdat hij nog minderjarig is. Woensdag dient de zaak van de twee meerderjarige verdachten.

Lees ook  Vermiste Rebecca Groenendijk tóch niet gevonden

Oorlog weer oprakelen
Als je het aan Jeremi en zijn vrienden vraagt, die inmiddels om hem heen staan, dan lijdt het geen twijfel dat de dood van Myron alles met deze beef te maken heeft.

Een die zelfs een voorgeschiedenis zou moeten hebben die teruggaat tot de tijd dat Keylow nog de scepter zwaaide in de wijk.

Want ook die generatie had strijd met elkaar, beweert deze Jeremi. ,,Van 1991 tot 1998. Toen is het in vrede opgelost.

Maar nu Keylow weer vast zit, komen ze de oorlog weer oprakelen. Ze worden opgestookt door de ouders. Ze willen de macht overnemen.”

”Nu Keylow weer vast zit, komen ze de oorlog weer oprakelen. Ze worden opgestookt door de ouders. Ze willen de macht overnemen”
– Jeremi Davelaar, Buurtbewoner

Of wat Jeremi en zijn vrienden zeggen klopt, is nog totaal onduidelijk. De politie vraagt getuigen zich te melden. Maar tussen de drie arrestanten zit wel een 21-jarige Delftenaar.

De andere twee aangehouden verdachten, 17 en 20 jaar, komen uit Den Haag. De laatste meldde zich zelf op het politiebureau.

Bloed
Jeremi hoopt in elk geval dat het geweld wordt beëindigd. ,,Het moet echt stoppen, we zijn er klaar mee.” En daar zijn ze het in de buurt van harte mee eens.

,,Ik weet niet wat die jongens bezielt”, zegt de eigenaar van de supermarkt waar voor de deur de steekpartij plaatsvond.

Hij zegt dat hij Myron nog zag langs rennen, regelrecht in de handen van zijn belagers. Met zijn tweeën wachtten ze hem op, een derde zat in de auto klaar om meteen erna weg te kunnen vluchten. ,,Je probeert je kind groot te brengen. En dan dit?”

Op straat worden ’s middags de eerste bloemen gelegd. Het is de plek waar het laatste leven uit hem vloeide.

De brandweer spoot zo goed mogelijk het bloed weg, maar een lichtrode grillige vlek verraadt waar het gebeurde. Ook een blauw T-shirt ligt er. ‘Myron’ staat erop. En de datum van zijn overlijden.

Bezorgdheid om Samantha de Jong na bericht: ‘Zelfmoordpoging?’

Twee vrouwen bevallen door corona in het UMC Utrecht vroegtijdig van hun baby: ‘Heel heftig’