in

Moskeevrijwilligers uitgescholden tijdens test voor gebedsoproep

Bij een geluidstest van de Yunus Emre Moskee in Alblasserdam liepen de emoties donderdagmiddag hoog op. Tijdens een verhitte discussie op straat werden vrijwilligers van de moskee uitgescholden.

De discussie was zo heftig dat die op die plek de muziek overstemde. Daarbij kwamen enkele autochtone Alblasserdammers woest op moskeebezoekers aflopen en combineerden ze de Turkse nationaliteit in woorden met ernstige ziekten.

De moskee houdt vrijdagmiddag om elf voor twee voor het eerst in haar bestaan een zogeheten azan, een oproep tot gebed die op de openbare weg te horen is. De moskee staat sinds 1993 aan de Anjerstraat, maar tot nu toe bleef het gebed binnenskamers.

,,We hebben het altijd als een gemis ervaren dat we de azan niet konden laten horen. Het is een oproep tot het enige gebed dat we niet thuis kunnen bidden, omdat je het gezamenlijk moet doen. We zijn inmiddels met duizend mensen in Alblasserdam, een van de grootste geloofsgemeenschappen in het dorp. Onze ouders durfden er niet van te dromen dat het ooit zou kunnen”, vertelt woordvoerder Tazli Kafa.

Muziek van derwisjen als test

Dat het kan, is voor veel buurtbewoners allerminst vanzelfsprekend, zo bleek al snel. Uit twee luidsprekers, één aan de kant van de Esdoornstraat en één aan de kant van de Azaleastraat, klonk zo’n tien tot vijftien minuten lang religieuze muziek van derwisjen, geestelijken die een armoedegelofte afgelegd hebben. Tijdens de test kwamen veel buurtbewoners de straat op om hun mening kenbaar te maken.

Lees ook  Man met meeste piercings ter wereld heeft er 278 in zijn slurf – mensen schrikken als hij zijn broek uittrekt

,,Veel te hard, dat moet zachter’’, maakte een bewoonster van de Lindelaan duidelijk. Een andere buurtbewoonster snapte niet dat het gebed uitgerekend aan het begin van de middag moet klinken: ,,Dan slapen de kinderen. Die worden wakker als in de stilte plots dat geluid klinkt.’’

Een vrouw die tijdens de test in haar huis zat vertelt nauwelijks iets gehoord te hebben. Op tien meter van de luidspreker, waar een gewoon gesprek mogelijk was, tikte de decibel-app op de telefoon van gemeenteraadslid Wim van Krimpen de 80 decibel aan: ,,Maar ik heb geen idee hoe nauwkeurig die app is.’’

‘Jongeren vallen vrouwen lastig’
Maar voor veel buurtbewoners is de twee minuten durende gebedsoproep slechts de aanleiding om een breed ongenoegen over de moskee te uiten. Ze klagen vooral over de geluidsoverlast, die ze ondervinden van jongeren die op minder koude dagen tot diep in de nacht voor de deur van de moskee hangen.

Moskeevoorzitter Orhan Yilmaz kan niets met die klacht, vertelt hij: ,,Ik weet niet wie die jongens zijn, maar ze staan gewoon op straat. De moskee is dan dicht en trouwens, ik slaap ’s nachts.’’ Hij wil het alleen hebben over het geluid van het gebed. ,,We hebben de luidsprekers expres aan de zijkanten van de moskee geplaatst, zodat ze niet gericht zijn op de flat tegenover ons. Die staat wel heel dichtbij.’’

Lees ook  Ali B tegen slachtoffer ver krachting: ‘Niemand gaat jou geloven!’

‘Geen respect’
Het moskeebestuur besluit vandaag hoe hard het gebed precies zal klinken en hoopt met de buurt in gesprek te raken. Of dat laatste lukt, is de vraag. Yilmaz constateert dat een deel van de buurt geen respect heeft voor Turkse dorpsgenoten.

We hebben het gevoel dat we tegen een muur praten

Buurtbewoners Yunus Emre Moskee
Op hun beurt voelen veel buren zich overvallen door het plan voor het middaggebed. ,,Wij hebben niks tegen de moskee in te brengen. En als we dan iets tegen ze zeggen is het alsof we tegen een muur praten”, zegt een bewoonster van de flat aan de overkant. ,,Dit geluid vind ik niet zo erg, maar wat ik wel erg vind is de andere geluidsoverlast die ze veroorzaken.”

Een andere bewoner voegt toe dat de moskee niks heeft overlegd met de buurtbewoners. ,,Ik heb niks tegen welk geloof dan ook, maar hoe het nu is gelopen is niet netjes. Ze zeggen dat ze door corona niet bij iedereen aan mochten bellen voor overleg. Maar ze zijn helemaal nergens geweest.”

Psychische klachten na corona: ‘Ik kan midden in de nacht wakker worden en niet weten waar ik ben’

Jacob (13) en zijn moeder Tina mogen in Nederland blijven