in

Mogelijk nieuwe coronavariant gevonden op Cyprus

Op Cyprus hebben wetenschappers mogelijk een nieuwe coronavariant ontdekt. Ze omschrijven die als de ’deltacronvariant’ omdat het zou gaan om een combinatie van de delta- en de omicronvariant.

Het zou gaan om een variant die „de genetische signatuur van omicron en het genoom van delta” heeft.

„We hebben een stam gevonden die een combinatie van deze twee is”, verklaart Leondios Kostrikis, professor in de biologie aan de Universiteit van Cyprus, meldt persbureau Bloomberg. Het Pasteurinstituut in Frankrijk gaat de variant nu verder onderzoeken.

Volgens de Cypriotische krant Cyprus Mail zijn 25 gevallen vastgesteld, waarvan 11 bij mensen die met het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Lees ook  Seksueel geweld en ver krachting gebruikt als oorlogswapen: daders gaan vaak vrijuit

Op 7 januari werden de monsters naar het Pasteurinstituut in Frankrijk gestuurd, dat officiële gegevens over het coronavirus uitwisselt.

Professor Arnaud Fontanet van het Pasteurinstituut zei maandag in Franse media dat hij een combinatie van de twee varianten ’uitsluit’.

Volgens Fontanet is er sinds omicron geen verontrustende variant meer ontdekt. Fontanet sluit niet uit dat er in het laboratorium op Cyprus iets mis is gegaan.

De Belgische viroloog Marc van Ranst sluit ook niet uit dat het om een fout gaat, zo stelt hij in Het Nieuwsblad.


Volgens de Cyprus Times voegde de arts hieraan toe dat „de frequentie van de mutaties hoger was bij degenen die in het ziekenhuis lagen, hetgeen kan leiden tot het idee dat er een verband bestaat tussen deltracron en ziekenhuisopnames.

Lees ook  Italië opnieuw in strenge lockdown, maatregelen tot na Pasen

We zullen in de toekomst zien of deze stam pathologischer of besmettelijker is en of die de overhand zal krijgen”, aldus de arts.

IKEA verlaagt loon van niet-gevaccineerd personeel dat in quarantaine moet

Overvaller schiet 19-jarige medewerkster Burger King in New York dood