in

Moederree schrikt van vuurwerk en spietst zichzelf op hek

Een moederree schrok in Westvoorne zó van vuurwerkknallen dat ze de benen nam maar op de ijzeren spijlen van een tuinhek terechtkwam.

“Deze ree is daardoor een afschuwelijke marteldood gestorven”, schrijft Olga Kegel van de vrijwilligersgroep Red het Reekalf bij een foto van het treurige tafereel.

WAARSCHUWING: onderstaande foto kan als schokkend worden ervaren

Haar kalfjes liepen moederziel alleen rond bij het lichaam van hun moeder, aldus Kegel.

Dat er ondanks het vuurwerkverbod ‘gewoon’ vuurwerk wordt afgeschoten en daar nauwelijks op gehandhaafd wordt, maakt haar en de andere vrijwilligers woest.

“Waarom is het niet mogelijk om bijvoorbeeld boa’s in deze periode in burger extra te laten surveilleren?”, vraagt Kegel zich hardop af.

“Politie komt niet voor vuurwerkoverlast maar hoeveel onschuldige dieren (honden, paarden, wild etc.) moeten de komende periode zich nog verwonden, op de vlucht slaan of nog erger, overlijden, ‘just for fun’?”

Lees ook  'Let goed op je hond', waarschuwt Hondenbescherming na de dood van Tycho

Ze roept perceeleigenaren op ook zelf in te grijpen om te voorkomen dat meer dieren hetzelfde lot ondergaan als de moederree.

“Perceeleigenaren zouden zeker ook kunnen bijdragen om gaas aan te brengen langs hekwerk waarbij (wilde) dieren gespietst kunnen worden.”

Petitie voor permanent vuurwerkverbod
Medewerkers van dierenambulance Amsterdam zijn een petitie gestart voor een permanent vuurwerkverbod, meldde Hart van Nederland maandag.

“Sommige hondenbaasjes zitten nu al in vakantiehuisjes in de natuur, omdat het in de stad niet te doen is voor de dieren”, zei Cas Aaftink van de Amsterdamse dierenambulance.

“Maar we krijgen ook heel veel meldingen van dieren die vermist zijn, omdat ze opgeschrikt worden door mega-knallen.”

Lees ook  Aan boom vastgebonden hond in Eindhoven herenigd met zijn baasje

Hond Jojo spoorloos na paniekaanval
Steven Visch kan erover meepraten. Hij liet zijn hond Jojo uit in Amsterdam-Noord, toen er een enorme knal klonk. Jojo kreeg spontaan een paniekaanval en rende weg.

Sindsdien is Steven zijn hond kwijt. “Jojo is wel een paar keer gezien daar in de buurt. Maar hij is zo getraumatiseerd dat niemand kan hem te pakken krijgen. We blijven zoeken en flyeren.”

Stichting Dierenhulp Tiel heeft de petitie van de Amsterdamse dierenambulance ook ondertekend. Ook zij zagen de meldingen over dieren sinds het vuurkwerkverbod stijgen.

De afgelopen twee weken zijn er 23 honden en 31 katten weggelopen en 12 katten in hun regio doodgereden.

Man vermoordt vriendin tijdens ‘slaapwandelen’, kijkt porno en slaat daarna pas alarm

A4 korte tijd dicht doordat vrouw van viaduct dreigde te springen