in ,

Moeder hoort na dood van haar man dat kinderen niet van hem zijn: ‘Idiote film waarin we zijn beland’

Binnen een paar weken horen dat je overleden echtgenoot niet de biologische vader is van je beide zoons. Dat overkwam de Achterhoekse Janny* afgelopen najaar.

sHaar oudste blijkt een kind van de Zwolse gynaecoloog Wildschut te zijn, haar jongste is door Wildschut verwekt met anoniem donorzaad. Het slaat in als een bom.

Toegegeven, er werden in haar gezin wel eens grapjes gemaakt over haar zoons, die qua uiterlijk zo van elkaar verschillen. ‘Jij bent er één van de melkboer’, klonk het dan.

Nooit stonden ze erbij stil dat haar zoons beiden een andere vader hebben en dat dit niet haar overleden echtgenoot is.

In de jaren 80 dromen Janny en haar man van een fijn gezin. Ze zijn vruchtbaar, maar zwanger worden lukt niet.

,,We besloten nog een laatste poging te wagen’’, vertelt ze over de telefoon. ,,Mijn huisarts had goede verhalen gehoord over een Zwolse gynaecoloog die opmerkelijke resultaten behaalde. Zo kwamen we bij Wildschut terecht.’’

Gelukkige jaren
Wildschut onderzoekt het sperma van haar echtgenoot en stelt vast dat het zaad van magere kwaliteit is.

,,Hij zou het gaan ‘opwerken’ zodat we toch zwanger konden worden.’’ Dat lukt. In 1988 komt haar zoon Joost* ter wereld en drie jaar later schenkt ze het leven aan Eric*. Met haar jonge gezin beleeft ze gelukkige jaren, totdat haar man plotseling overlijdt.

Waarheid
In 2019 komt Joost per toeval achter de waarheid. Hij woont al jaren in het buitenland en laat zich uit nieuwsgierigheid inschrijven bij 23andme.com, een bedrijf dat via DNA-sporen families aan elkaar koppelt.

Als donderslag bij heldere hemel krijgt hij te horen dat hij een halfbroer heeft. Iemand die hem graag het bijzondere verhaal over hun vader wil vertellen.

Lees ook  “Heb jij nog de moed te roken?”: Chinese arts deelt schokkende beelden van longen kettingroker

Die vader is Wildschut, de gynaecoloog die zijn ouders had geholpen bij het zwanger worden. Joost loopt maanden rond met dit geheim.

Hij wil het niet via de telefoon met zijn moeder en broer in Nederland delen. ,,Hij wist niet precies wat er aan de hand was’’, vertelt zijn jongere broer Eric.

,,Misschien hadden mijn ouders wel een anonieme donor gebruikt en het bewust niet aan ons verteld.’’

Dan ploft de krant van 6 oktober op de deurmat. Ziekenhuis Isala maakt samen met de wettige familie en zeventien donorkinderen bekend dat Wildschut zijn eigen sperma gebruikte in plaats van donorzaad.

Eric is aan het werk als zijn moeder hem opbelt, helemaal overstuur. Ze heeft de foto van dr. Wildschut gezien en heeft er een foto van haar oudste zoon naast gelegd. ,,Ik dacht dat de wereld ophield met draaien. De gelijkenis was bizar, zo groot.’’

Halfbroers
Janny en haar man hadden beslist geen donorzaad besteld. ,,We wilden alleen kinderen als die echt van ons zelf waren. Anders niet.’’

Een telefoontje naar Joost bevestigt haar vermoeden. ,,Hij wist dit al een jaar’’, zegt Eric. Ze blijken dus halfbroers te zijn. ,,De volgende dag hebben we meteen Isala gebeld en het dossier opgevraagd.’’

Voor de zekerheid laat ook Eric zijn DNA onderzoeken. ,,Mijn moeder was er heilig van overtuigd dat ik wél van mijn vader zou zijn.’’

Als het antwoord komt is er eerst opluchting: geen match met Wildschut… Maar wél met een anonieme donor.

,,Heel vreemd. Mijn moeder zag het totaal niet aankomen.’’ Opnieuw voelt Janny de grond onder haar wegzakken.

”Je raakt je vertrouwen in alles kwijt. Mijn man en kinderen zijn de basis van mijn bestaan”
– Janny, Onderging bij dr. Wildschut een behandeling

Lees ook  Ruim 50 jaar je tanden niet poetsen is niet zo héél erg best voor je gebit

,Het heeft zoveel losgemaakt’’, zegt ze. ,,Je raakt je vertrouwen in alles kwijt. Mijn man en kinderen zijn de basis van mijn bestaan.

Ineens ga je overal aan twijfelen. Het is een idiote film waarin we tegen wil en dank zijn beland.’’ Eric blijkt te zijn verwekt met het zaad van een anonieme donor die nog leeft.

Hij heeft hem één keer ontmoet en vindt dat wel best. ,,Ik heb één vader en die ligt op de begraafplaats.’’

Het gevoel naar de inmiddels eveneens overleden Wildschut is heel dubbel, zeggen ze allebei. Eric: ,,Ik ben heel kwaad op die man. Het is crimineel wat hij heeft gedaan.

Tegelijkertijd heeft hij mij op de wereld gezet, dus er is ook iets moois uit voortgekomen.’’ Janny: ,,Het is zo tegenstrijdig. Wildschut heeft me het mooiste gegeven wat ik heb. Maar hij heeft ons twee keer bedonderd.’’

Topje van de ijsberg
Ze vermoeden dat de nieuwste onthullingen het topje van de ijsberg kunnen zijn. ,,Niet alleen kinderen die op Wildschut lijken zijn onderdeel van dit verhaal’’, zegt Eric.

,,Ik denk dat er veel meer zijn zoals ik, die via een anonieme donor zijn verwekt. Al zijn behandelingen staan wat mij betreft ter discussie.’’

Janny: ,,Mensen die bij Wildschut zijn geweest voor behandeling met eigen zaad moeten voor zichzelf bepalen of ze willen uitzoeken hoe het zit. Ik ben blij dat wij nu weten hoe het zit. Ook al is de waarheid keihard, we moeten het ermee doen.’’

*De namen in dit verhaal zijn uit privacyoverwegingen gefingeerd.

Man (45) vraagt meisje (14) om zelfmoordbrief te schrijven, zodat ze bij hem kan komen wonen

Mondkapjesweigeraars in supermarkt op de bon geslingerd: ’Discussie aan de deur’