in

Mink Kok aangehouden in Libanon

Een van ’s lands grootste criminelen, Mink Kok (60) uit Amsterdam is, na een door de Landelijke Recherche gecoördineerde actie in de Libanese hoofdstad Beiroet, gearresteerd.

Kok verbleef al geruime tijd in het land, nadat hij daar vanwege cocaïnehandel een straf had uitgezeten.

Kok kon na zijn straf niet reizen, omdat Nederland weigerde zijn paspoort te verlengen vanwege een geschil met de fiscus.

Kok is nu opnieuw aangehouden voor cokehandel. Nederland zal om zijn uitlevering vragen. Bij de actie is ook een 41-jarige Nederlander gearresteerd.

De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij cocaïnetransporten van honderden kilo’s vanuit Zuid-Amerika naar Nederland.

De politie kwam de verdachten op het spoor in onderschepte berichten via een cryptocommunicatiedienst, die begin 2021 door de opsporingsdiensten werd gekraakt.

Lees ook  Man gestoken tijdens ruzie in relationele sfeer

‘Een analyse van de onderschepte berichten heeft zicht gegeven op de rol van de 60-jarige verdachte bij de invoer van 370 kilo cocaïne in 2020.

Nadat deze partij in Antwerpen aankwam, raakte de drugsorganisatie het zicht kwijt op de pallets met dozen bananen en cocaïne.

De Nederlander was vanuit Libanon vermoedelijk druk bezig om te achterhalen waar de drugs waren gebleven.

De vermiste zending werd uiteindelijk in oktober 2020 in Duitsland in beslag genomen in een supermarkt’, aldus het OM.

De Amsterdamse crimineel, die getrouwd is met een Libanese vrouw, werd in 2011 ook al in Beiroet opgepakt.

Hij werd in het land veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar veroordeeld vanwege betrokkenheid in bij een partij cocaïne van 53 kilo.

Lees ook  Meisje (10) sterft aan de pest, experts manen tot voorzichtigheid

In 2016 kwam hij weer op vrije voeten. Destijds stelde Kok niet naar Nederland te kunnen omdat zijn paspoort in beslag was genomen vanwege een miljoenenschuld bij de belastingdienst.

Hij had die schulden vanwege winsten die heeft gemaakt in de jaren negentig. Dat gebeurde in de tijd dat de politie gebruik maakte van een later veel bekritiseerde opsporingsmethode.

De 41-jarige verdachte wordt in verband gebracht met illegale zendingen van 750 en 840 kilo cocaïne die in 2021 in de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn onderschept.

Aan de Libanese autoriteiten is door het Openbaar Ministerie de uitlevering van beide verdachten gevraagd. Het is nog niet bekend hoe veel tijd deze procedure in beslag zal nemen.

Vader stak huis in brand, zoon (14) overleed: ’Welke vader doet zijn kinderen dit aan?’

Busje met toeristen rijdt Prinsengracht in