in

Minderjarigen doen bijna nooit aangifte van seksuele uitbuiting

De aangiftebereidheid onder minderjarige slachtoffers van s*ksuele uitbuiting is nihil, stelt onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) na een rondvraag bij verschillende politie-eenheden.

In de gemeente Amsterdam is de afgelopen drie jaar slechts één aangifte gedaan, terwijl bij GZ-psychologen, jeugdwerkers en andere hulporganisaties tientallen slachtoffers in beeld zijn.

De aangiftebereidheid voor s*ksuele uitbuiting onder minderjarigen is niet alleen in Amsterdam laag, maar ook in andere regio’s.

In Oost-Nederland zijn het afgelopen jaar nog twee aangiftes gedaan, en in Rotterdam, Noord-Nederland en Limburg geen.

Lees ook  Fietser die meisje (5) ten val bracht voor de rechter: ’Ik had het niet door’

Slachtoffers voelen zich vaak niet veilig genoeg om aangifte te doen. Daarnaast kan het jaren duren voordat een zaak wordt afgehandeld, en dat schrikt jongeren af.

‘Zonder aangifte is zaak lastiger’
“Het is een gevoel van onmacht, omdat je weet dat meerdere jongeren het slachtoffer zijn van s*ksuele uitbuiting”, zegt Jan de Jong, teamleider van de zedenpolitie in Amsterdam.

“Maar zonder aangifte is het lastiger om een zaak tegen een verdachte te beginnen. Als we het verhaal van het slachtoffer niet hebben, wordt het in een rechtszaak heel moeilijk.”

Lees ook  1.000 euro voor een verborgen oortje dat je de examenvragen influistert: twee rijscholen verplicht dicht na fraude

In de hoofdstad hebben naar schatting zo’n 100 jongeren te maken met s*ksuele uitbuiting. Ze worden door volwassen mannen aan het werk gezet als prostituee of ver kracht.

Toch is de aangiftebereidheid van deze minderjarigen laag. In de afgelopen drie jaar is slechts één aangifte geweest.

Gecombineerd met een aantal getuigenverklaringen heeft dat uiteindelijk geleid tot de veroordeling van een mensenhandelaar.

Marechaussee houdt Irakezen met bestelbus vol zwemvesten aan

Jan komt thuis met gezicht vol verwondingen, maar kan zich niets herinneren