in

Minderjarige (15) veroordeeld voor poging moord op leeftijdsgenoot op schoolplein

De rechtbank Noord-Holland heeft een 15-jarige jongen (destijds 14 jaar) veroordeeld voor poging tot moord op een leeftijdsgenoot op 17 mei 2021. De verdachte ging het slachtoffer met een machete te lijf op een schoolplein in Hoofddorp. Het slachtoffer liep zeer ernstig letsel op. De verdachte krijgt 11 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 140 dagen (4,5 maand) voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Het steekincident
De verdachte en het slachtoffer hadden de avond ervoor ruzie met elkaar en daagden elkaar uit. In een gezamenlijke groepschat bedreigde de verdachte het slachtoffer. Zo zei hij: ‘Zeg je ouders maar gedag, morgen sta ik voor je school’. En tegen een getuige zei hij meermalen ‘dat hij de jongen dood gaat maken’. Nadat zij een afspraak hadden gemaakt elkaar de volgende dag bij school te treffen, heeft verdachte meerdere mensen via Snapchat gevraagd of ze een machete voor hem hadden.

Op 17 mei 2021 verscheen de verdachte op de school van het slachtoffer. Uit de camerabeelden van de school blijkt dat hij direct met de machete voor zich uit op het slachtoffer is afgestormd. Hij heeft met hakkende en stekende bewegingen acht keer met de machete op het slachtoffer ingeslagen en hem diverse keren geraakt. Het slachtoffer is door af te weren een deel van zijn vinger kwijtgeraakt en hij had een snijwond in zijn dijbeen. Zijn duim moest bijna geamputeerd worden, maar is na een operatie behouden.

Lees ook  Doodgestoken man (26) in park mogelijk niet eerste slachtoffer

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat er bij de verdachte geen sprake was van een plotselinge opwelling van waaruit hij handelde. Hij had een van tevoren bedacht plan dat hij uitvoerde. Dat het slachtoffer blijkens de camerabeelden en getuigen rustig was en niet provoceerde, heeft de verdachte niet op andere gedachten gebracht. Daarom is er volgens de rechtbank sprake van poging tot moord.

Lees ook  Drama na thuisbevalling: moeder brengt pasgeboren baby om het leven en gooit lijkje in afvalbak

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank enerzijds rekening met het zeer ernstige feit, dat op klaarlichte dag plaatsvond op het schoolplein, maar ook met de jonge leeftijd van de verdachte en zijn blanco strafblad. De verdachte heeft in voorarrest gezeten vanaf zijn aanhouding op de dag van het incident. Hij wordt veroordeeld tot 11 maanden jeugddetentie waarvan 140 dagen (4,5 maand) voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. In die proeftijd moet hij zich aan een groot aantal voorwaarden houden, zoals zes maanden huisarrest, drie maanden elektronisch toezicht, dagbesteding, een leerstraf, een gebiedsverbod voor een deel van Hoofddorp en een contactverbod met het slachtoffer, dit alles onder toezicht en begeleiding van de jeugdreclassering.

Schadevergoeding voor het slachtoffer
Voor het slachtoffer is het een zeer traumatische ervaring geweest, bleek tijdens de zitting. Hij krijgt een vergoeding van 10.000 euro voor geleden immateriële schade en 240 euro voor beschadigde kleding.

Man wil zelfmoord plegen en gaat laatste sigaret roken als hij iets in de struiken hoort

Hondenhater slaat vrouw (59) in gezicht en schopt haar hond: ‘Altijd weer die rothonden’