in

Migranten van boord gegooid bij overtocht naar Jemen

Zeker twintig migranten zijn tijdens hun bootreis van Djibouti naar Jemen omgekomen nadat ze door mensensmokkelaars van boord waren gegooid, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De slachtoffers maakten deel uit van een groep van minstens tweehonderd migranten, onder wie kinderen, die gezamenlijk de oversteek naar Jemen wilden maken. Zij zaten samen op een overvolle boot.

Een half uur na vertrek werden circa tachtig mensen door de smokkelaars gedwongen van boord te gaan, vlak voordat de boot terugkeerde naar Djibouti.

Lees ook  Britse man (41) schuldig bevonden aan moord op 6-jarige jongen in 1994, toen hij zelf 13 was

Zestig van hen slaagden erin terug te keren naar de kust. Vijf lichamen zijn aangespoeld in Djibouti. De rest wordt nog vermist.

Hoop op betere toekomst
In het afgelopen jaar vonden twee soortgelijke incidenten plaats in de Golf van Aden. Daarbij kwamen zeker vijftig migranten om het leven.

Elk jaar reizen vele duizenden jonge Afrikanen naar Djibouti om de oversteek naar Jemen te maken, in de hoop een betere toekomst op te bouwen in een van de Golfstaten.

Lees ook  Overvaller schiet 19-jarige medewerkster Burger King in New York dood

Het aantal reizigers is door de coronapandemie flink afgenomen, blijkt uit cijfers van de IOM. Vorig jaar maakten 37.500 migranten de oversteek, terwijl dat er een jaar eerder 138.000 waren.

Bewoner over vondst babylijkje: ‘Weet niet of ik de vader ben en ook niet of het een jongen of meisje was’

Man doodgeschoten in Amsterdam, schutter op de vlucht