in

Meeste contactberoepen vanaf volgende week weer toegestaan

Vanaf volgende week dinsdag worden alle contactberoepen weer toegestaan, behalve s*kswerk. En voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar wordt buiten sporten in groepen weer toegestaan. Dat melden Haagse bronnen aan deze redactie.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maken de extra versoepelingen vanavond bekend tijdens een persconferentie.

Wel handhaaft het kabinet de avondklok, al is nog niet duidelijk tot wanneer. Dit weekeinde al meldden ingewijden dat vanaf 1 maart de middelbare scholen weer open kunnen.

Wel wordt nog nagedacht over hoe dat gaat verlopen: mogelijk worden klassen gesplitst zodat de scholen steeds maar half bezet zijn. Ook het mbo staat op de nominatie om weer open te gaan.

Verder mogen kappers waarschijnlijk weer vanaf 2 maart aan de slag. Ze moeten dan wel een gezichtsmasker dragen.

Volgens ingewijden moeten ‘meer contactberoepen’ weer worden toegestaan. ,,Het is moeilijk uit te leggen dat als we de risico’s voor kappers aanvaardbaar achten, we dat niet vinden voor andere contactberoepen”, stelt een ingewijde.

Lees ook  OM eist 7 jaar tegen dansleraar Khalid A. voor verkrachting of aanranding van dertien jonge vrouwen

Alleen s*kswerkers mogen nog niet aan de slag. Winkels zouden wellicht binnenkort ook weer, weliswaar op afspraak, mensen mogen verwelkomen.

‘Nieuwe fase’
Minister Hugo de Jonge (Zorg) sprak gisteren van een ‘nieuwe fase’. Hij erkende dat het kabinet naarstig op zoek is naar wat ‘weer wel kan’.

,,Want de rek is er een beetje uit’’, schetste hij het maatschappelijk ongenoegen. Hij hoopt dat we door versoepelingen het ‘iets langer vol kunnen houden met elkaar’. Vanavond geven De Jonge en premier Mark Rutte weer een persconferentie.

Gisteren werd lang vergaderd over sportregels voor jongvolwassenen. Momenteel zijn slechts kinderen tot en met 17 jaar en topsporters uitgezonderd van de regel die stelt dat sport buiten slechts met maximaal twee personen mag plaatsvinden en op 1,5 meter afstand. Dat voorschrift wil het kabinet verruimen door de leeftijd te verhogen.

Avondklok
De avondklok wordt met twee óf drie weken verlengd. Complicerende factor is wel dat de Tweede Kamerverkiezingen op 15, 16, en 17 maart worden gehouden.

Lees ook  Zo ziet Terror Jaap uit ‘De Gouden Kooi’ er nu uit. Herken jij hem nog?

De stembussen blijven dan tot 21.00 uur open, dus moet er een oplossing worden bedacht. Ook vanwege het tellen van de stemmen, wat daarna plaatsheeft.

Het kabinet heeft steeds gesteld dat het een duidelijke volgorde zou hanteren bij het loslaten van maatregelen.

Die was avondklok weg, scholen open, dan de rest. Het heropenen van hogescholen en universiteiten zou echter meer besmettingen opleveren dan het toestaan van contactberoepen.

Uit Duits onderzoek bleek eerder deze maand dat de kans op besmettingen bij kappers relatief laag is.

De waarschijnlijke besluiten op rij:

-Vanaf 1 maart gaan de middelbare scholen weer open.

-Kappers en meer contactberoepen, onduidelijk is nog welke, mogen weer starten op 2 maart.

-De avondklok wordt met 2 tot 3 weken verlengd.

-Buiten sporten in groepen wordt voor jongeren en jongvolwassenen toegestaan, nu geldt dat alleen tot 17 jaar.

-Winkels mogen op afspraak open.

Zoeken naar vermoorde Ichelle (29) gaat verder, lichaam nog niet compleet

Ernstig ongeval in Drenthe: twee jonge meisjes overleden