De politie Midden-Nederland constateert de laatste tijd een nieuw fenomeen op de weg: de avondklokracer.
Hardrijders met forse snelheidsoverschrijdingen op de teller gebruiken de afgelopen weken opvallend vaak de avondklok als excuus voor het intrappen van hun gaspedaal.
Een medewerker van het team bijzondere verkeerstaken maakte het vrijdagavond nog mee op de A1 ter hoogte van Amersfoort.
Waar 100 kilometer per uur is toegestaan, reed een jongeman van begin twintig liefst 168 kilometer per uur ‘om maar op tijd thuis te komen voordat de avondklok ingaat’. Gevolg voor de bestuurder: rijbewijs kwijt en een boete van rond de 700 euro.
En dat is toch iets meer dan het bedrag van 95 euro die staat voor het overtreden van de avondklok. Sinds het vanaf 16 januari strafbaar is om je na 21.00 uur zonder geldige reden op straat te begeven, merkt de verkeerspolitie dat de avondklok geregeld als excuus wordt aangevoerd door hardrijders.
Het is volgens de politie overigens niet zo dat daarmee tegelijkertijd ook het aantal hardrijders is toegenomen.
Van vrouwelijke student tot zakenman
,,Wat we vooral zien is dat hardrijders – als ze worden staande gehouden – op zoek gaan naar een verklaring,’’ zegt een medewerker van de verkeerspolitie.
,,Waar deze mensen eerder géén excuus hadden, wordt nu de avondklok vaak als reden opgegeven, omdat hen dat als eerste te binnen schiet. Mijn eigen waarneming is echter niet dat het aantal hardrijders ook is toegenomen.’’
In een enkel geval is de verklaring geloofwaardig, laat de medewerker weten. ,,Bijvoorbeeld als iemand met spoed naar het ziekenhuis moet.
Maar als we iemand staande houden die met een kwartier thuis kan zijn als hij zich aan de toegestane snelheid houdt en het is acht uur, dan is het ongeloofwaardig.
Het excuus wordt door iedereen gebruikt, van vrouwelijke student tot zakenman en schoffie uit de wijk.’’