in

Man (45) vraagt meisje (14) om zelfmoordbrief te schrijven, zodat ze bij hem kan komen wonen

Een 45-jarige IJsselsteiner vroeg een 14-jarige meisje met wie hij afsprak voor een date om een zelfmoordbrief aan haar moeder te sturen. Op die manier zou ze bij hem kunnen gaan wonen.

De man, die wordt vervolgd voor digitaal kinderlokken en een poging om s*ks met haar te hebben, werd in oktober aangehouden door zogenoemde p*dojagers.

Hij opperde ‘Roosje’ – met wie hij een week lang chatte op Chatplaza – dat het wellicht een goed plan was dat zij haar moeder zou schrijven dat ze voor de verdrinkingsdood had gekozen. In de hoop dat niemand haar zou gaan zoeken.

Zoals hij in de chats met het meisje – dat meermaals aangaf minderjarig te zijn – ook vroeg of ze geen ondergoed aan wilde doen. Zei dat ze lekker stoned gingen worden.

En aangaf dat hij haar wilde ontmaagden, waarbij zij vastgebonden zou worden. Ook stuurde hij haar een foto van een onderdanig meisje dat een volwassen man or*al bevredigde. Hij zei erbij dat hij graag zou willen dat zij dat bij hem deed.

Burgerarrest
Details die er niet om logen, maar ze moeten wat de verdachte betreft anders opgevat worden. Hij was niet uit op een s*ksuele ontmoeting, maar wilde haar juist helpen omdat het meisje zei dat ze een slechte relatie had met haar moeder. De eerste twee ontmoetingen zegde hij af.

Lees ook  Omikronvariant: de naam staat vast, maar dat is ongeveer het enige

”We zijn als OM geen voorstan­der van dergelijke burgerar­res­ten. Dat is werk dat je aan specialis­ten van de recherche over moet laten”
– OM

Bij afspraakpoging drie kwam hij wel in actie. De verdachte – een alom gerespecteerd veertiger die zeer actief was in het IJsselsteinse (jeugd)verenigingsleven – kwam van een koude kermis thuis. ‘Roosje’ bleek niet te bestaan.

Hij trof op het plaatselijke busstation zeven p*dohunters. ,,Een heftig moment. Ze hebben geen geweld gebruikt, maar me wel stevig vastgepakt. Ze schreeuwden dat ik een pedo was, en me kapot gingen maken. En ze filmden alles.’’

Juridisch gezien is het een interessante zaak. Omdat, zo gaf de offfcier van justitie aan, het pedojagen een betrekkelijk nieuw fenomeen is.

,,We zijn als OM geen voorstander van dergelijke burgerarresten. Dat is werk dat je aan specialisten van de recherche over moet laten. Het kan de zaak ook schaden.

De randen van uitlokking worden opgezocht. Het feit dat verdachte met naam en toenaam – inclusief zijn adres – is genoemd op internet neem ik in mijn eis mee als strafverlagend.’’

P*dos*ksuele stoornis?
Het OM eiste een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Ook moet worden voorkomen dat hij met kinderen werkt. Deskundigen achten de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar.

De officier van justitie is er niet van overtuigd dat er slechts een kleine kans op herhaling is. Ze twijfelt ook aan de conclusie dat de verdachte geen p*dos*ksuele stoornis heeft.

Lees ook  Bezorger overleden na zware mishandeling in Nederland: man kreeg klappen tijdens ruzie om pakketje

Daarbij verwees zij naar gevonden zoektermen op internet waarin nadrukkelijk gerept werd over verkrachtingen van tienermeisjes, en foto’s van SM-attributen die hij naar het meisje stuurde.

Tijdens politieverhoren gaf de IJsselsteiner – die zegt heel veel spijt te hebben – aan met zeker tien á vijftien minderjarige meisjes te hebben gechat. Maar daar kwam hij op de zitting op terug.

,,Ik heb ook nooit de intentie gehad daadwerkelijk s*ks met jonge meisjes te hebben. Ik zocht spanning, omdat ik vanwege een depressie en ontslag op mijn werk weinig omhanden had. Echt, ik heb mijn lesje geleerd.’’

”Hij is er ingeluisd door zeer actieve p*dojagers die bleven aandringen op een afspraakje”

Ingeluisd
Zijn raadsman stuurde aan op vrijspraak. Juist omdat het meisje met wie zijn cliënt chatte niet daadwerkelijk bestond. Daardoor had, zo zei hij, er nooit een s*ksuele ontmoeting plaats kunnen hebben.

,,Hij is er ingeluisd door zeer actieve pedojagers die bleven aandringen op een afspraakje. Er was sprake van een fictief meisje.

Ik sluit ook niet uit dat we nog stappen tegen deze groep gaan ondernemen. Cliënt wordt nageroepen op straat, dit is allemaal heel heftig voor hem geweest.’’

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bibian Mentel: de onbetwiste wereldkampioen in optimisme en levenslust

Moeder hoort na dood van haar man dat kinderen niet van hem zijn: ‘Idiote film waarin we zijn beland’