in

Man (24) wilde mensen neerschieten bij klimaatprotest bij Jaarbeurs in Utrecht

Een 24-jarige Utrechter wilde afgelopen zondag een aanslag plegen bij het klimaatprotest bij de Jaarbeurs in de Domstad.

De politie kwam de man op tijd op het spoor en hij zit nu vast, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Zaterdag kwam er bij de politie een melding binnen over een man die zou hebben gedreigd met een aanslag bij het klimaatprotest van een dag later.

Hij had aangekondigd op het Jaarbeursplein mensen neer te zullen schieten die geen masker droegen.

Lees ook  Explosie maakt tuinhuisje van Dini (85) met de grond gelijk: 'Verdrietig en machteloos'

Er werd meteen een onderzoek ingesteld en met succes: de dreiger werd opgespoord en kon een paar uur voor de protestactie worden opgepakt.

Hij is woensdag voorgeleid en blijft voorlopig in voorarrest. Volgens justitie zijn er aanwijzingen dat hij psychische problemen heeft en daarop wordt hij nu verder onderzocht. De man wordt verdacht van bedreiging en belaging.

Klimaatalarm door heel Nederland
Afgelopen zondag werd er in tientallen plaatsen gedemonstreerd voor een ambitieuzer klimaatbeleid.

Lees ook  Dode en gewonde gevonden op straat in Almere

Om 15.00 uur ging het ‘Klimaatalarm’ af en werd er een minuut lang lawaai gemaakt met trommels, bellen en hun stem. Ook werden verschillende kerkklokken geluid.

De actie van een initiatief van de zogenoemde Klimaatcrisis Coalitie, waarin verschillende organisaties als Extinction Rebellion, Milieudefensie en Greenpeace samenwerken.

Zij spraken na afloop van “een groot succes”. Volgens de initiatiefnemers hebben ruim 35.000 mensen in heel Nederland meegedaan aan het Klimaatalarm.

Zeeman roept levensgevaarlijk houten speelgoed terug

Onbekende man zwaargewond na ernstige mishandeling in Utrecht, politie tast in duister