in ,

Lara (22) sterft nadat ze op ziekenhuisvloer op hulp moest wachten

Een foto van de 22-jarige Lara, liggend op de grond in een ziekenhuis, zorgt voor een schok in Argentinië.

De doodzieke jonge vrouw moest anderhalve dag wachten op medische hulp nadat ze corona had opgelopen. Ze overleefde het uiteindelijk niet.

Ze is daarmee een triest voorbeeld van de schrijnende coronasituatie in Argentinië.

De 22-jarige Lara Arreguiz, student diergeneeskunde, ging afgelopen week in ernstig zieke toestand naar een ziekenhuis in de stad Sante Fe. Daar bleek geen ziekenhuisbed beschikbaar voor haar.

Op de grond
Ze moest wachten op de gang en voelde zich zo slecht dat ze ging liggen op de grond. “Ze was overstuur en dacht dat ze ging flauwvallen”, vertelt haar moeder aan Argentijnse media.

Omdat niet duidelijk was wanneer er hulp zou komen, legde haar moeder een jas over haar heen. De foto van dat moment werd later massaal gedeeld op Argentijnse social media.

Lees ook  Michele vermoordt haar tweelingdochters en pleegt daarna zelfmoord

Zware longontsteking
Op verschillende plekken zoals in Sante Fe staat de zorg zwaar onder druk en zitten veel ziekenhuizen nagenoeg vol met patiënten. Dat verklaart waarom zelfs risicopatiënten zoals Lara moeten wachten op een bed.

Lara had sinds haar tiende diabetes en was afhankelijk van insuline. Haar moeder vertelt dat ze vorige week symptomen van het coronavirus begon te ontwikkelen. Na onderzoek bleek Lara corona te hebben, en een zware longontsteking.

Niets doen
Toen haar situatie verslechterde, brachten haar ouders haar opnieuw naar het ziekenhuis, maar daar bleek geen bed beschikbaar te zijn.

Ze moest uren wachten en werd overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Het duurde volgens haar moeder anderhalve dag voordat ze daadwerkelijk werd opgenomen. Lara overleed uiteindelijk een paar dagen later op de intensive care.

Lara’s moeder vindt het belangrijk om aan de bel te trekken, ze maakt zich grote zorgen over de impact van het virus en de medische hulp. “Ze konden niets meer voor haar doen. Het is vreselijk, en ik wens het niemand toe.”

Lees ook  Baby overlijdt tijdens doopceremonie - Na de 3e keer ging het mis

Corona slaat toe in Argentinië
Argentinië gaat gebukt onder een tweede coronagolf en heeft de afgelopen week te maken met een record aantal besmettingen. Ruim 3,5 miljoen mensen zijn positief getest, waarmee het zwaarder is getroffen dan Brazilië.

Ruim 74.000 mensen zijn overleden aan het virus. Ook gisteren werden weer 576 doden gemeld. Het Zuid-Amerikaanse land behoort daarmee tot de landen met de meeste dagelijkse coronadoden per miljoen inwoners.

Dat heeft onder andere te maken met de Braziliaanse variant van het coronavirus, dat nu ook hard in Argentinië rondgaat en met de trage vaccinatiecampagne. Nog maar zo’n 5 procent van de bevolking is volledig ingeënt.

Gespot: Lil’ Kleine en Jaimie Vaes weer samen op Ibiza

Europa keurt Pfizer-prik voor twaalfjarigen goed