in

Kinderziekenhuis Marioepol vernield door luchtaanval, “kinderen onder het puin”

Volgens de gouverneur van de regio Donetsk, waar de stad Marioepol ligt, zijn zeker 17 mensen gewond geraakt bij het bombardement op het kinderziekenhuis daar. Onder de gewonden zijn vrouwen die aan het bevallen waren, klinkt het.

Een enorme krater vlakbij het gebouw. En een ziekenhuis dat totaal in puin ligt. Getuigen spreken van een of meerdere zware knallen. En overal bloed en huilende mensen.

De gouverneur van Marioepol zegt dat het Russische bombardement op het ziekenhuis gebeurde tijdens het overeengekomen staakt-het-vuren.

Er zouden volgens de eerste berichten 17 gewonden zijn. Onder hen vrouwen die op het punt stonden om te bevallen.

Maar getuigen ter plekke kunnen moeilijk geloven dat hier geen mensen zijn omgekomen. In het gebouw staat geen enkele ruim meer en delen zijn ingestort.

Volgens het stadsbestuur werden er “meerdere bommen” op het ziekenhuis gedropt. Andere bronnen hebben het dan weer over artilleriebeschietingen.

Officiële bevestiging is er voorlopig niet. Enkel beelden van het puin.

Lees ook  Vier volwassenen en drie kinderen dood gevonden in huis

Marioepol, een strategisch belangrijke havenstad aan de Zee van Azov, wordt al dagenlang belegerd.

President Volodimir Zelenski deelde woensdagmiddag beelden van het ziekenhuis na de aanslag via Twitter.


“Mensen en kinderen liggen onder het puin. Wreedheden! Hoe lang zal de wereld deze terreur nog negeren? Sluit nu het luchtruim! Stop het moorden! Jullie hebben de macht, maar jullie lijken jullie menselijkheid te verliezen”, schreef hij bij de gruwelbeelden.

De NAVO weigert een no-flyzone boven Oekraïne in te stellen omdat ze het dan ook moeten controleren en vooral doen naleven. En het risico is te groot dat het conflict dan verder escaleert.

Ook universiteit geraakt
Niet alleen het ziekenhuis, ook de universiteit en een overheidsgebouw in de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol zijn getroffen door een Russisch bombardement.

Van het gebouw van de Pryazovskyi State Technical University staan niet alle verdiepingen meer overeind. Ramen liggen op straat.

Lees ook  Extreme coronamaatregelen: “Wat ons deze winter te wachten staat, zal niet leuk worden”

Tussen de universiteit en het overheidsgebouw ligt puin op straat en zijn kleine kraters in de grond te zien.

Domme bommen
De Amerikaanse regering beschuldigt Rusland van het gebruik van zogenaamde “domme bommen” in Oekraïne.

Het gaat om bommen die niet precisiegestuurd zijn en dus maar een beperkt vermogen hebben om doelwitten nauwkeurig te raken, zegt een medewerker van het Pentagon.

Of dat soort bommen gebruikt is bij de aanval op het ziekenhuis is nog niet bevestigd. Maar de kans is groot. Rusland heeft altijd volgehouden geen burgers te viseren.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International had woensdag ook al kritiek geuit op het gebruik van domme bommen door Rusland.

Bij een Russische luchtaanval op burgers in de Oekraïense stad Tsjernihiv, zowat 120 km ten noorden van Kiev, zijn vorige week donderdag 47 burgers om het leven gekomen, aldus Amnesty. Volgens de organisatie gaat het mogelijk om een oorlogsmisdaad.

Naomi verdient 700.000 euro per jaar omdat mensen het opwindend en boeiend vinden om haar te zien eten

Alisa’s man draagt oude hond 17 kilometer lang op zijn schouders naar Poolse grens