in

Kickbokser Jamal Ben Saddik is na 1,5 maand uit de cel: ‘Hij moest zelfs op de grond slapen’

Kickbokser Jamal Ben Saddik heeft de gevangenis van Antwerpen verlaten. Hij is sinds gisteren thuis, maar wel met een enkelband om, zegt zijn advocaat Wim de Colvenaer.

Hij blijft voorlopig wel verdachte in de grote ‘operatie Sky’. Ben Saddik – na Rico Verhoeven de beste zwaargewicht kickbokser ter wereld, nummer twee op de ranglijst van Glory – wordt ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie omdat hij handelde in ‘cryptotelefoons’ die vaak door criminelen zouden worden gebruikt.

Volgens De Colvenaer mag Ben Saddik het verdere onderzoek voorlopig thuis afwachten, met enkelband om.

Maar toch een hele opluchting voor de 30-jarige Belgische reus van meer dan twee meter. ,,De eerste zaak was om hem uit die gevangenis te krijgen”, zegt De Colvenaer.

,,Hij heeft ruim 1,5 maand gezeten. Heeft zelfs een tijdje op de grond moeten slapen omdat er niet genoeg bedden zijn in de Belgische gevangenissen. Echt een schande, alleen in de Antwerpse gevangenis zitten al 78 grondslapers.”

Lees ook  Verbazing over rij hoogbejaarden in regen en kou voor prik: ‘Niet de bedoeling’

Sponsor
De politie maakte een kleine twee maanden geleden bekend dat de ‘niet te kraken’ cryptodienst Sky toch was gekraakt.

Rechercheurs konden wekenlang berichten meelezen van de onder criminelen zeer populaire diensten die het bedrijf aanbiedt. Sky was al een jaar of vijf sponsor van Ben Saddik.

Justitie verdenkt hem ervan een van de verkopers te zijn van cryptotelefoons met een Sky-applicatie. De kickbokser heeft ook toegegeven dat hij die telefoons verkocht.

,,Maar wij bestrijden dat Sky een crimineel bedrijf is”, zegt zijn advocaat. ,,Justitie ziet Jamal als ‘reseller’, een van de volgens justitie zeventien verkopers van deze telefoons in België.

Ze hebben Sky als criminele organisatie betiteld omdat het willens en wetens deze diensten aan criminelen zou aanbieden. Daarmee verdenken ze dus ook Jamal van lidmaatschap van een criminele organisatie.”

Lees ook  Bram heropent café in Apeldoorn en krijgt woedende reacties: ‘Echt bizar, waar gaat dit over?’

Volgens De Colvenaer is Ben Saddik onschuldig, maar de advocaat verwacht wel dat justitie hem en de andere verkopers voor de rechter zal brengen. ,,Gezien de totale omvang van deze zaak. Het is een principedossier.”

Na het kraken van Sky werden in Nederland en België meer dan 120 mensen opgepakt. Naast Ben Saddik vielen ook de namen van twee Belgische advocaten op in de lijst van arrestaties.

Trainen
Jamal ‘The Goliath’ Ben Saddik is een van de grootste namen in de kickbokswereld van nu. Hij aast op een revanche tegen wereldkampioen Rico Verhoeven van wie hij 3,5 jaar geleden in een enerverend gevecht verloor.

,,Jamal kan nu in elk geval thuis herstellen en weer wat gaan trainen. De focus kan voorlopig weer op het kickboksen.”

Topdrukte bij winkels op eerste dag versoepelingen; Enorme rijen en terrassen helemaal vol

Wit-Rusland houdt fietsende Nederlander aan bij grens: boete en toegangsverbod van vijf jaar