in

Khadija Arib van de radar verdwenen na verliezen Kamervoorzitterschap

Voor velen was het een verrassing dat Khadija Arib niet werd herkozen als Kamervoorzitter. Vervolgens leek ze van de radar verdwenen. Maar achter de schermen speelt de PvdA-politica wel degelijk een rol, zeggen partijgenoten.

,,Waar is Arib toch?’’ vraagt een politicus in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Sinds ze de voorzittersverkiezing verloor, op 7 april, is ze niet meer in de plenaire vergaderzaal gesignaleerd.

Ze stemt niet in de zaal en is lid van slechts één, niet bepaald prominente Kamercommissie: de Nederlandse Groep van de Interparlementaire Unie.

Op 8 april stond er al een wagentje voor de deur van de Kamervoorzitter, waarop haar schilderijen werden geladen. Door het Kamergebouw wandelt ze nog even niet. Om de haverklap wordt Khadija Arib dan staande gehouden door de beveiliging of door bodes.

Luwte
Ze is geen voorzitter meer – dat is nu Vera Bergkamp (D66) – en ze is geen woordvoerder op een bepaald beleidsterrein.

Arib doet geen interviews en verkiest even de luwte na vijf jaar Kamervoorzitterschap. In de coronacrisis was ze dagelijks op het Binnenhof. Als ‘gewoon’ Kamerlid is ze in elk geval op dinsdag bij de fractievergadering.

Lees ook  GEZOCHT: Vrouw op elektrische fiets vlucht na aanrijding met 3-jarige jongetje

”Op de tafel van Arib liggen stapels brieven van kiezers, ze ontvangt veel mails en kleine presentjes”

Toch lijkt het er niet op dat het lot van partijgenoot Jeroen Dijsselbloem haar zal treffen. Hij bracht het, na jarenlang Kamerlid en vervolgens minister van Financiën te zijn geweest, uiteindelijk niet meer op om zich weer op te laden als gewoon parlementariër.

Zoals een van de griffiers van de Tweede Kamer onlangs van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wilde weten: ,,Wat doet Khadija Arib, heeft ze een portefeuille?’’

Waarop Nijboer zei: ,,Tja, dat is precies het probleem. Ze heeft geen portefeuille. Ze bemoeit zich met álles!’’

Partijgenoot Attje Kuiken zegt daarover: ,,Het is heel plezierig om iemand te hebben die een geschiedenis heeft met alle onderwerpen hier.

Khadija helpt ons met de kabinetsformatie en staat ter beschikking van de vier nieuwe Kamerleden.’’ Een medewerker zegt: ,,Ze leest al onze nota’s en notities.’’

”Aan het einde van het zomerreces wordt besloten welke portefeuil­le Arib krijgt”

Verliezen
Op de tafel van Arib liggen stapels brieven van kiezers, ze ontvangt veel mails en kleine presentjes. Volgens collega’s zag ze aankomen dat ze de strijd om het voorzitterschap ging verliezen.

Lees ook  Wordt Diederik Gommers de opvolger van De Jonge als minister?

Ze ontving waarschuwingen dat er krachten bezig waren haar van de voorzittersstoel te krijgen. Dat culmineerde in een stuk op de site van RTL Nieuws. ‘Fluistercampagne’, karakteriseerde Renske Leijten (SP) het offensief.

Duidelijk is dat Arib niet alleen vrienden heeft gemaakt. Haar strijd omtrent de renovatie van de Tweede Kamer, het uitstel van de verhuizing naar het nieuwe pand en de heisa om digitaal of fysiek aanwezig zijn voor stemmingen in de Tweede Kamer: dat alles hielp haar niet.

En VVD en D66 hadden zich in overleg de vraag gesteld of ze iemand anders konden leveren. Dat werd dus uiteindelijk voormalig personeelswerker Vera Bergkamp. Arib was een goed boegbeeld, maar een deel van de ambtenaren was niet gelukkig met haar.

Aan het einde van het zomerreces wordt besloten welke portefeuille Arib krijgt. ,,Iets met rechtsstaat en democratie, dat heeft haar belangstelling’’, zegt een medewerker. Een collega: ,,Ze kan alles krijgen wat ze wil.’’

Vrouw baart baby tijdens KLM-vlucht

Meisje (9) en zusje (4) stelen auto van ouders om naar zee te gaan en veroorzaken ongeluk