in

Ken jij de 2 functies van het gat in de gootsteen?

Heb je je ooit afgevraagd wat het kleine gaatje in de gootsteen is tijdens het schoonmaken? Het bevindt zich meestal boven de afvoer vlak onder de kraan.En dat zit daar niet alleen ter decoratie: het heeft zelfs twee belangrijke functies.

In keramische spoelbakken vind je vaak een klein gaatje. Ze worden vaak overloop of overloopgat genoemd. En deze namen verraden al de eerste functie van het gat in de gootsteen.

1e functie: overloopbeveiliging
De opening voorkomt dat spoelbakken overlopen. Als je bijvoorbeeld vergeet de kraan af te sluiten en de spoelbak loopt vol dan loopt deze over wanneer er geen overloopgat in de spoelbak zit. Het overloopgat zorgt ervoor dat het water weg kan.

Deze bescherming is ook toegepast bij badkuipen. Daar bevindt het gat zich in de meeste gevallen aan de voetzijde maar soms wordt het ook in het midden of aan een zijwand van het bad gemonteerd.

Lees ook  Dronken man trapt hoogzwangere Jessy in de buik. De gevolgen zijn niet te overzien

2e functie: luchttoevoer
Het gat voorziet de afvoer ook van lucht wat de afvoer van het water versnelt. Zonder luchttoevoer zou het water veel langzamer wegstromen vanwege de weerstand in de uitstroom.

Wastafel zonder overloopgat
Tegenwoordig kan je ook wastafels kopen waarin geen overloop is geïntegreerd. Vaak zijn hier twee redenen voor.

Ten eerste gaat het simpelweg om de esthetiek. Wastafels zonder overloop kunnen bijvoorbeeld platter en eleganter worden gemaakt.

Hieraan is het aspect van hygiëne toegevoegd: het overloopgat en de holte erachter zijn moeilijk schoon te maken. Hierdoor kunnen bacteriën zich ophopen en slechte geuren in de gootsteen de overhand nemen.

Reinig het gat in de gootsteen
Hoewel het reinigen van het overloopgat en de bijbehorende holte moeilijk is, is het niet onmogelijk. Hiervoor heb je nodig:

– reinigingsmiddel
– een emmer
– een flessenborstel
– een klep voor de aftapkraan

Zo ga je te werk:

Lees ook  Vrouw (21) poept onder invloed van lachgas op het spoor in Eindhoven en smeert zich in

1. Zet een emmer onder de sifon. Draai vervolgens de wartelmoeren op de sifon los, trek de onderdelen uit elkaar en verwijder ze.
2. Sluit de aftapkraan met een geschikte sluitklep. Zorg ervoor dat deze goed is afgesloten.
3. Doe het wasmiddel in het overloopgat zodat het zich kan verzamelen in de holten van de wastafel. Laat het wasmiddel een half uurtje intrekken. Ondertussen kan je de Sifon grondig reinigen, bijvoorbeeld met een flessenborstel. Als je er geen hebt kan je deze eenvoudig een paar keer spoelen.
4. Spoel ten slotte de overloop meerdere keren door met schoon water. Daarna kan je de sifon opnieuw bevestigen. Zorg ervoor dat alles weer goed in elkaar zit. Nadat ales opnieuw is geïnstalleerd laat je het water even weglopen om alle overige restjes weg te spoelen.

Maak jij het overloopgat wel eens schoon? Laat het weten in de reacties!

De onderbroek die je scheten filtert en neutraliseert is eindelijk te koop!

Met deze bureaustoel kan je horizontaal liggen om dutjes te doen op kantoor