in

Jos B. praat over Nicky Verstappen, houdt vol dat de jongen al dood was

os B. blijft bij zijn verhaal dat hij Nicky Verstappen niet om het leven heeft gebracht. Bij de eerste dag van het hoger beroep verklaarde B. (59) dat de toen 11-jarige Nicky al was overleden toen hij hem vond op de Brunssummerheide.

De vijftiger uit Simpelveld zei dit eerder via een videoboodschap op 28 september 2020 in zijn proces bij de rechtbank in Maastricht. Die veroordeelde hem tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken en het ontvoeren van Nicky in 1998, met de dood tot gevolg.

B. ging op de grond liggen
Vandaag in het hoger beroep ging B. in op verschillende details. Zo ging hij voor de rechters op de grond liggen, om te laten zien hoe Nicky zou hebben gelegen toen hij hem vond in augustus 1998.

Ook ging B. uitgebreid in op zijn kennis over de Brunssummerheide en met name de Heikop, waar Nicky destijds verbleef tijdens een jeugdkamp. “Dat gebied kende ik goed, ja. Op de Heikop werden vaker kampen en evenementen georganiseerd. Ik heb er zelf ook vaker geslapen”, beschrijft L1 B.’s relaas.

Lees ook  Getuige verdenkt man en vrouw van inbraak, maakt foto en wordt mishandeld

Tegenover het hof zei de Limburger dat hij rond de verdwijning van Nicky op 10 augustus niet op de Heikop was geweest. “Nee, ik ben niet in het jeugdkamp geweest, niet bij de tent van Nicky geweest. Ik ben helemaal niet in dat gebied geweest.”

B. was op dag dat Nicky verdween naar eigen zeggen met de fiets op weg naar de Teverener Heide in Duitsland. “Ik koos voor een route door de natuur, dus via de Brunssummerheide. Onderweg stopte ik voor een plas. Iets trok mijn aandacht. Ik weet echt niet meer wat. Het was iets dat ik niet verwachtte. Als natuurmens vallen dingen die je niet verwacht het meeste op. Toen ben ik gaan kijken.”

‘Met stomheid geslagen’
Het bleek het lichaam van Nicky Verstappen. “Ik was met stomheid geslagen”, aldus B. “Toen heb ik de kleding aangeraakt, die kleding een beetje rechtgetrokken, wat blaadjes weggehaald. En daarna heb ik hem bij de heupen gepakt en hem omgedraaid. Ik controleerde zijn vitale functies. Hij was koud. Dood. En toen kwam de angst, want ik had een verleden.”

Lees ook  Dode bij steekpartij in centrum Delft

Hij doelt op zijn zedenverleden. Jos B. kwam in de jaren tachtig in aanraking met justitie na het aanranden van minderjarige jongens. “Een politieambtenaar heeft ooit tegen me gezegd: wat er ook gebeurt met een kind, we weten je te vinden. Dat maakte me angstig.”

De rechtbank ging vorig jaar niet mee in het verhaal van B. “Zonder u, zonder uw handelen, had Nicky Verstappen op 11 augustus 1998 nog geleefd”, zei de rechtbank. Al was er geen sprake van opzet, de dood van Nicky kan worden toegerekend aan B., luidde het oordeel.

Ook vader van Nicky spreekt
Vandaag praat ook de vader van Nicky Verstappen tijdens het hoger beroep in Den Bosch. Het is voor het eerst dat vader Peetje spreekt tijdens het proces. Tijdens de rechtszaak in Maastricht namen moeder Berthie en Nicky’s zus Femke het woord.

Bronnen rond kabinet: coronapas uitgebreid naar dierentuin en pretpark, extra maatregelen horeca dreigen

Leraar met kanker heeft nog maar een paar dagen te leven, waarna 400 leerlingen naar zijn huis komen