in

Jongens dreigen teen af te snijden na ontvoering Oosterhouter (25) tijdens nepdate

BREDA – Een 25-jarige Oosterhouter dacht een afspraakje te hebben met ‘Lies’ via een datingsite. Maar wat een beloftevolle ontmoeting had moeten zijn, werd vrijheidsberoving, mishandeling en beroving van duizenden euro’s.

De rechtbank in Breda spreek van een ,,meedogenloze, gewelddadige en respectloze beroving.”

Drie erg jonge Tilburgers gaan daarvoor tot 36 maanden de cel in. De rechtbank heeft hoofdverdachte S. (19) de zwaarste straf van 36 maanden onvoorwaardelijke celstraf opgelegd. Een 20-jarige medeverdachte moet 34 maanden zitten.

De jongste van het stel, een 17-jarige jongen uit Goirle, krijgt 257 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Plus de maximale werkstraf van 240 uur. De straffen zijn aanzienlijk lager dan die door het Openbaar Ministerie waren geëist. De rechtbank laat bij de strafmaat echter de jeugdige leeftijd van de betrokkenen meewegen.

Tienduizenden euro’s
Een vierde verdachte, een 19-jarige jongen uit Tilburg, zou betrokken zijn geweest bij een soortgelijke nepdate met beroving in zijn woonplaats. Toen werd een 35-jarige man uit Volendam het slachtoffer. Het slachtoffer zou voor tienduizenden euro’s zijn gedupeerd. De rechtbank spreek de verdachte echter vrij vanwege gebrek aan bewijs.

Het slachtoffer uit Oosterhout maakte op zaterdagavond 28 november vorig jaar via een datingsite een afspraak bij het voetbalveld in de buurt van de Matterhornstraat in Tilburg.

Maar in plaats van een ontmoeting met een leuk meisje, krijgt hij een pistool tegen zijn hoofd gedrukt en wordt een groot vleesmes op zijn keel gezet. De daders schoppen en slaan hem. ,,Je gelooft niet dat ik het doe, als het moet steek ik je gewoon lek”, snauwt één van hen hem toe als hij weigert zijn bankpasjes en pincodes te geven.

Lees ook  RIVM noemt versoepelingen bij start derde golf 'politiek besluit'

Leuk meisje
Het slachtoffer maakte op zaterdagavond 28 november vorig jaar via een datingsite een afspraak in de omgeving van de Matterhornstraat in Tilburg.

Maar in plaats van een ontmoeting met een leuk meisje, krijgt hij een pistool tegen zijn hoofd gedrukt en wordt een groot vleesmes op zijn keel gezet. De daders schoppen en slaan hem. ,,Je gelooft niet dat ik het doe, als het moet steek ik je gewoon lek”, snauwt één van hen hem toe als hij weigert zijn bankpasjes en pincodes te geven.

Eén van de gasten steekt een mes in zijn bovenbeen. Het slachtoffer ziet bloed door zijn jeans komen. Eén van de mannen trekt zijn schoenen en sokken uit en dreigt met een mes op een teen: ,,Als je het nu niet geeft, dan snijden we je teen eraf.”

De man geeft zijn betaalpasjes, autosleutels en telefoon af. Wanneer het niet lukt grote bedragen te pinnen, wordt de Oosterhouter urenlang in zijn eigen auto ontvoerd. Het is inmiddels nacht. Tijdens de rit worden met zijn telefoon kleding en schoenen besteld. Het slachtoffer wordt ergens alleen in zijn auto achtergelaten. Daarna wordt tweemaal 500 euro gepind in Goirle.

In een vonnis van 32 pagina’s gaat de rechtbank in Breda uitvoerig in op de zaken en de bewijsvoering. Het woord ‘respect’ komt er vaak in terug.

De daders – met een Marokkaanse achtergrond – hebben tijdens de inhoudelijke zitting aangevoerd dat ‘respect’ in hun cultuur een groot goed is.

Lees ook  Zusjes vermist: Olivia (6) gevonden in verzwaarde sporttas op bodem van zee

De rechtbank haalt fel uit: ,,In de nacht van 28 op 29 november vorig jaar is daar niets van gebleken. Dat zij het bebloede slachtoffer in de auto gevraagd hebben of hij ook iets wilde toen zij shoarma gingen halen, nota bene van zijn eigen geld, doet daar niets aan af. Integendeel, het bevestigt hun volstrekte gebrek aan respect en inlevingsvermogen.”

Rode sweater
De 21-jarige hoofdverdachte beweerde tijdens de inhoudelijke zitting helemaal niets met de huiveringwekkende gijzeling te maken te hebben. Maar bij hem thuis is wel eenzelfde rode sweater met capuchon gevonden als die te zien is op bewakingsbeelden van een tankstation waar tijdens de rit sigaretten werden gekocht. Ook kleding die met het mobieltje van het slachtoffer was besteld, lag bij hem thuis. Hij zou degene zijn geweest die de Oosterhouter in zijn been stak.

De daders maakten vaker valse dating-afspraken met verzonnen meisjesnamen. Ze bereidden de berovingen steeds goed voor om te weten te komen of de slachtoffers geld zouden hebben. Zo gingen ze onder meer het woonadres en het werk van potentiële slachtoffers na.

Tijdens de strafzaken in Breda (twee zittingen, waarvan één besloten vanwege de minderjarige verdachte), kwam ook de vrijheidsberoving, mishandeling en afpersing van een 35-jarige man uit Volendam aan de orde. Ook hij werd naar hetzelfde adres in Tilburg gelokt.

Op 3 december werd hij belaagd, mishandeld en van zijn portemonnee, pasjes en telefoon beroofd. Hij raakte uiteindelijk enkele tienduizenden euro’s kwijt.

‘Vergeet’ jouw partner altijd wat je hebt verteld? Dit blijkt een goed teken te zijn

Man die de 14-jarige Dinant Paré doodstak bij de Albert Heijn had veel meer op zijn kerfstok