in

Jonge mama schuldig aan de dood van haar zoontje (2), dat stierf aan ondervoeding

De 22-jarige Cindy K. is door de rechters in Mechelen schuldig bevonden aan de dood van haar zoontje Emano. De peuter stierf ruim 2 jaar geleden aan de gevolgen van ondervoeding. De rechters legden haar een celstraf van 15 maanden met probatie-uitstel op.

In augustus 2022 werden hulpdiensten opgeroepen naar de Kleine Nieuwedijkstraat in Mechelen. De kleine Emano werd toen door zijn mama aangetroffen in zijn bedje. Zijn ogen waren weggedraaid, zijn lipjes zagen paars en verder vertoonde hij ook nog vlekjes op zijn huid. De mug-arts kon enkel het overlijden van de peuter vaststellen. Uit de vaststellingen door de wetsgeneesheer bleek dat de 2-jarige was overleden aan de gevolgen van een chronische ondervoeding en door uitdroging met een hartfalen als onmiddellijke doodsoorzaak.

Verwaarlozing
Omdat de peuter ook nog in een bedje zonder matras lag en de vloer bezaaid lag met kledij, speelgoed, etensresten en vuile luiers, werd de moeder opgepakt. Ze werd verhoord en hoewel ze verklaarde dat ze hem wel eten gaf en betwistte dat ze Emano doelbewust verzorging onthield, werd ze aangehouden door de onderzoeksrechter in Mechelen voor verwaarlozing en onopzettelijke doding . Na enkele weken in de gevangenis werd ze uiteindelijk vrijgelaten.

Lees ook  Vrouw beboet voor wandeling met haar man aan de leiband: “Dat? Dat is een hond”

Ze heeft de dood van Emano nooit gewild. De zwaarste straf heeft ze dus al gekregen.

Advocate Liesbeth De Vleeschouwer
Toch dagvaardde het parket haar en vorderde het vorige maand op zitting een celstraf van 4 jaar voorwaardelijk. “Het is schrijnend dat in een ontwikkeld land als België een kind nog kan sterven aan ondervoeding”, luidde het toen. K.’s advocate vroeg naast de herkwalificering naar nalatigheid verder nog een autonome probatiestraf. “Ze wil bepaalde voorwaarden naleven en heeft de dood van Emano nooit gewild. De zwaarste straf heeft ze dus al gekregen. Ze wil nu graag verdergaan met haar leven ”, aldus meester Liesbeth De Vleeschouwer.

Lees ook  Nachtclubs zijn het zat en gaan zaterdag 12 februari open

Probatiestraf
Na beraad bleek dat de rechters wel oor hadden naar het pleidooi van de verdediging. Zij waren van oordeel dat de 22-jarige schuldig was aan de dood van haar zoontje, maar herkwalificeerden de feiten naar nalatigheid met de dood als gevolg. Verder vonden ze ook nog de gevorderde celstraf van 4 jaar met uitstel te streng. Ze veroordeelden de jonge Mechelse vrouw uiteindelijk tot 15 maanden met probatie-uitstel.

De komende jaren moet ze zich wel aan enkele voorwaarden houden. Zo mag ze geen nieuwe feiten meer plegen, moet ze zich laten begeleiden door de justitie-assistent en zal ze een cursus opvoedkunde moeten volgen. Meester De Vleeschouwer reageert tevreden met het vonnis: “Wij zijn blij dat de rechtbank rekening hield met het feit dat ze deze feiten niet bewust heeft gepleegd.”

Man (38) die voor de ogen van meer dan 20 jonge vrouwen masturbeerde op heterdaad betrapt door politie: “Het is als drugs voor mij”

Opnieuw aanranding in trein: slapende vrouw (19) betast