in ,

John redde hond na val van pier, reddingsbrigade noemt actie ‘levensgevaarlijk’

Honden die van de pier vallen en in het water terechtgekomen, in IJmuiden komt dat regelmatig voor.

De reddingsbrigade van IJmuiden trekt aan de bel omdat zij vaak niet alleen de honden moeten redden, maar ook hun baasjes. Die gaan het water in om hun trouwe viervoeter weer op het droge te krijgen.

De reddingsbrigade vindt dit soort reddingsacties van hondenbezitters levensgevaarlijk. Afgelopen week was het weer raak. John Meijer ging het water in om de hond van een kennis te redden die van de pier was gevallen.

De twee honden die John uitliet speelden met elkaar op de pier voordat een van de twee er vanaf viel. John probeerde eerst via de rotsen de hond te pakken te krijgen.

Toen dat niet lukte keek hij waar hij veilig het water in kon. “Ik heb eerst mijn kleren uitgetrokken maar heb echt uit nood gehandeld. Ik dacht alleen maar, die hond moet het water uit.”

Lees ook  Het ‘kleinemannensyndroom’ is bewezen: kleine mannen zijn agressiever

‘Levensgevaarlijk’
Hij sprong dus niet gewaagd het water in zoals soms ook gebeurt volgens de Reddingsbrigade. “Van de pier afspringen is levensgevaarlijk.

Er liggen blokken onder water die je niet kan zien. Je zou met deze sprong ledematen kunnen breken of zelfs een val maken die fataal is”, aldus de hulpdienst.

Ook komt het volgens de reddingsbrigade regelmatig voor. “We krijgen zo’n acht meldingen per jaar en het is al 30 tot 40 jaar aan de gang. Maar dit is vaste prik geworden. Het blijft maar doorgaan.”

Volgens John is de situatie niet alleen gevaarlijk voor honden. “Ook kinderen of dronken mensen kunnen er vanaf vallen.

En als je kind erin valt, ga je er ook achteraan.” John noemt de situatie op de pier “gevaarlijk voor de honden” en wil dat Rijkswaterstaat vaart maakt met het plaatsen van waarschuwingsborden.

Lees ook  Daarom sta jij altijd vol muggenbeten en je lief niet

Het liefste zou hij zien dat er een balustrade komt en gaas aan de onderkant zodat honden er niet doorheen kunnen vallen.

Waarschuwingsborden
Rijkswaterstaat laat weten dat ze samen met de gemeente IJmuiden met waarschuwingsborden bezig zijn. “We zijn daarover in gesprek”, vertelt een woordvoerder.

“In ieder geval komt er een bordje bij dat specifiek gericht is op hondenbezitters, waarop staat dat mensen hun hond moeten aanlijnen.

Mogelijk komt er nog een tweede waarschuwing bij dat mensen de pier betreden op eigen risico.”

De hond die John maakt het goed. “Ik ben vandaag nog even langsgereden. Hij is nog wat stilletjes, maar het gaat wel goed.”

Ziekenhuis deelt longfoto van man die AstraZeneca weigerde en heel ziek werd

Dronken automobilist (21) rijdt voortuin in – De bier was toch hier?