in

Jacob (13) en zijn moeder Tina mogen in Nederland blijven

De 13-jarige Jacob en zijn moeder Tina, die dreigden te worden uitgezet naar Armenië, mogen in Nederland blijven.

Het besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is eerder vandaag aan hun advocaat meegedeeld.

De twee Syrische vluchtelingen reageerden opgetogen, zegt Kees van den Bosch, die namens hen het woord voert. “We waren allemaal stomverbaasd.”

Vier weken geleden deelde de IND de twee in een conceptbesluit mee dat ze het land zouden moeten verlaten. Vandaag volgde het definitieve besluit, vertelt Van den Bosch.

Enorm blij
Ze hadden gerekend op een herhaling van het concept, maar het werd het tegenovergestelde: ze mogen in Nederland blijven.

“Tina belde me meteen om te vragen of ze het goed had begrepen. Ze kon er niet over uit. Jacob heb ik ook kort gesproken, die is natuurlijk ook enorm blij. Hij was ook heel erg trots dat de advocaat hem als eerste had gebeld.”

Lees ook  Triest nieuws voor jarige Britt Dekker - Veel sterkte!

Ruim vijf jaar geleden kwamen Tina en Jacob aan in Nederland vanuit het oorlogsgebied in Syrië. Omdat ze daar waren opgegroeid als Armeens christen, konden ze een Armeens paspoort aanvragen – Tina is één keer in Armenië geweest, om het paspoort aan te vragen, en Jacob heeft nog nooit van zijn leven een voet op Armeense bodem gezet.

Hoewel ze dat paspoort intussen weer hadden ingeleverd, vond de IND in eerste instantie dat ze niet in Nederland mochten blijven, maar naar Armenië moesten. Dat staat sinds vorig jaar op de lijst van veilige landen van herkomst.

Petitie gestart
Vrienden en bekenden in Nederland begonnen een petitie om aandacht voor de zaak te vragen. Die is bijna 167.000 keer ondertekend. De Tweede Kamer vroeg vorige week opheldering over de voorgenomen uitzetting.

Vijf partijen vroegen demissionair staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid om ervoor te zorgen dat moeder en kind in Nederland kunnen blijven.

Lees ook  4365 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

De partijen vinden een uitzetting ‘onrechtvaardig, aangezien Jacob en Tina feitelijk uit Syrië komen’. “Wilt u zich inspannen om Tina en Jacob alsnog een verblijfsstatus in Nederland te geven?”

Schrijnende gevallen
Vroeger mocht de staatssecretaris die over asielzaken ging, mensen op eigen gezag een verblijfsvergunning verlenen – ook als ze niet voldeden aan de criteria van de IND.

Die zogeheten ‘discretionaire bevoegdheid’ is op 1 mei 2019 afgeschaft, al kan de IND schrijnende gevallen nog steeds voor een verblijfsvergunning in aanmerking laten komen.

Dat gebeurt maar heel zelden. “We zullen misschien nooit te weten komen wat er in dit geval precies is gebeurd”, zegt woordvoerder Kees van den Bosch. Volgens hun advocaat Wil Eikelboom ziet de IND in dat hun band met Armenië onvoldoende is.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door #Jacobblijfthier (@jacobblijfthier)

Moskeevrijwilligers uitgescholden tijdens test voor gebedsoproep

Jongeren verzekeren zich via WhatsAppgroepen tegen boete avondklok