in

Italië opnieuw in strenge lockdown, maatregelen tot na Pasen

Italië gaat weer deels in lockdown. Dat heeft de regering besloten na een week overleg met de wetenschappelijke adviesraad en lokale overheden vanwege de oplopende besmettingscijfers. De nieuwe, strengere maatregelen gelden zeker 3,5 week, tot de dag na Pasen.

Alle regio’s waar nu code geel geldt, en waar horeca tot 18.00 uur open mag en musea doordeweeks bezoekers mogen ontvangen, veranderen naar code oranje.

Dat houdt in dat de horeca en musea weer helemaal moeten sluiten, net als een deel van de middelbare scholen.

Ook gaat weer een aantal regio’s naar code rood. Dat betekent een harde lockdown, waar ook niet-essentiële winkels en scholen sluiten en je enkel de straat op mag met een goede reden en een ondertekende verklaring.

Lees ook  Tienjarige jongen dood aangetroffen in koffer

Die harde lockdown zal in het Paasweekend in het hele land gelden. Pasen is een van de belangrijkste feestdagen in het katholieke Italië, waarbij Italianen op bezoek gaan bij familie of met groepen vrienden picknicken in het park.

Met code rood op 3, 4 en 5 april wil de regering voorkomen dat mensen te veel samenkomen en de huidige derde golf nog groter wordt.

De afgelopen weken is Italië steeds meer in de greep geraakt van de Britse coronavariant. Dat virus is nu de dominante virusstam in het land en verspreidt zich ook steeds meer onder jongeren op school.

Lees ook  Dokter haalt bloedzuiger van zeven centimeter uit neus

Daardoor is het reproductiegetal in Italië weer boven de 1 terechtgekomen. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt scherp, en de kritieke grens van het aantal coronapatiënten op de intensive care is inmiddels overschreden.

Overigens lijkt één regio uitgezonderd te worden van de strengere maatregelen. Sardinië is sinds vorige week code wit en blijft dat voorlopig, vanwege het lage aantal besmettingen daar. Er zijn dus geen restricties behalve het dragen van mondkapjes en de anderhalvemeterregel.

Als je ooit een paarse vlinder op een couveuse geplakt ziet dan is dít de reden

Winkeliers verliezen kort geding, winkels gaan niet helemaal open