in

In Duitsland 42 zeldzame trombosegevallen na vaccinatie AstraZeneca

In Duitsland zijn tot nog toe 42 gevallen bekend van mensen die na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin bloedstolsels in de hersenen kregen. Bij 23 mensen was ook sprake van een laag aantal bloedplaatjes.

In de meeste gevallen ging het om vrouwen tussen de 20 en 63 jaar. Daarbij moet worden opgemerkt dat het middel van AstraZeneca in Duitsland ook vaker aan vrouwen is toegediend. Acht mensen zijn in Duitsland overleden aan de gevolgen van de zeldzame bijwerking. Het gaat om vijf vrouwen en drie mannen.

Lees ook  Doktoren pompen 15 blikjes bier in maag van man om zijn leven te redden

Bloedplaatjes
Het Paul Ehrlich-instituut, de medische toezichthouder, meldt dat ook bij drie vrouwen (34-81 jaar) en vier mannen (81-86 jaar) trombose in de hersenen is vastgesteld na vaccinatie met het middel van Pfizer/BioNTech. De combinatie met een verlaging van het aantal bloedplaatjes kwam niet voor.

Waarom worden 60-plussers wel geprikt met AstraZeneca?
Duitsland heeft het gebruik van het AstraZeneca-vaccin net als Nederland beperkt tot 60-plussers. Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau EMA bestaat waarschijnlijk een verband tussen het vaccin en de zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Enkele tientallen mensen in Europa kregen daar na toediening van het AstraZeneca-vaccin last van.

Lees ook  Oma ernstig gewond na ongeval, fietser gevlucht

Kabinet: geen versoepelingen per 21 april!

Zeven jongeren naar ziekenhuis na slikken drugs: ‘Levensgevaarlijk’