in

Je kunt dus echt allergisch zijn voor sporten

Maar of het nu een leuk excuus is om te gebruiken…
Het klinkt als het perfecte excuus om al die hardlooprondjes, uren in de sportschool of afzien bij een bootcamp over te slaan: allergisch zijn voor sporten. Heb jij weleens grappend gezegd dat een sportallergie je tegenhoudt om jezelf in het zweet te werken? Helaas bestaan er dus écht mensen die deze aandoening kunnen hebben. En dat is niet bepaald een pretje. Zo zit het.

Allergisch voor sporten
De allergie heeft de ingewikkelde naam exercise induced anaphylaxis (EIA) en is niks om grappen over te maken, want het is een serieuze ziekte. Het is een aandoening waarbij mensen bij inspanning een allergische reactie krijgen door toename van de lichaamstemperatuur. Klachten als galbulten, jeuk, netelroos, ademhalingsproblemen, braakneigingen en het gevoel flauw te vallen, zijn het gevolg. Er bestaat zelfs een kans dat je hartproblemen krijgt en in zeldzame gevallen kun je ook in shock raken.

Lees ook  Vluchtende inbrekers aangehouden in de sloot en langs de weg

Zeldzame aandoening
Gelukkig is de aandoening zeldzaam want naar schatting hebben 50 op de 100.000 mensen dit. Ook zou het vaak te behandelen zijn door voor het sporten een anti-allergietablet in te nemen.

Sporten en voeding
Er bestaat nog een variant van deze sportallergie, genaamd food dependent exercise induced anaphylaxis. Zoals je misschien al leest, heeft dit met voeding te maken. Er treden klachten op na het eten van een bepaald voedingsmiddel binnen vier uur na het sporten. Mensen die hier last van hebben, zijn niet allergisch voor het voedingsmiddel of voor het sporten, maar voor de combinatie van die twee. Ook deze allergie komt gelukkig maar heel weinig voor.

Lees ook  Monique lijkt André opnieuw een kans te geven met deze boodschap

Heb jij simpelweg geen zin om te sporten, dan is dat toch echt iets anders dan deze zeldzame allergie. Dus hup, geen smoesjes!

Vrouw huilend op straat door spin in gootsteen, politie steekt helpende hand toe

Brand waarbij moeder en dochter omkwamen veroorzaakt door technische storing