in

Honden ‘waarschijnlijk onnodig afgemaakt’ bij Haags Dierencentrum, oud-medewerkers trekken aan de bel

Twaalf honden zijn ‘waarschijnlijk onnodig’ afgemaakt of overleden in het Haags Dierencentrum. Dit zeggen oud-medewerkers van het centrum aan de Lozerlaan. Volgens hen heerst er ook een ‘angstcultuur’. Ze stappen daarom naar de rechter.

De hond Chop peuzelde van alles op en at onder toezicht iets dat hem fataal werd. Max kreeg te weinig aandacht en na twee bijtincidenten liet men hem inslapen, terwijl Liv al na één keer mild bijten werd omgelegd. Sommige honden kregen bij het Haags Dierencentrum (HDC) een tweede kans, andere niet, beklagen oud-medewerkers zich.

Vrijwilligers hebben vragen bij deze inconsistente behandeling en die is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een brandbrief van oud-medewerkers en -vrijwilligers van het HDC. Zij maken zich ernstige zorgen over het welzijn van sommige dieren.

Niet sociaal genoeg
Zo liet men een hond inslapen omdat hij niet sociaal genoeg was naar soortgenoten. Een ander beestje liet behandeling van haar wond niet toe en kreeg ook een spuitje. Een soortgenoot die naar personeel gromde wachtte hetzelfde lot en een andere hond liet het leven omdat hij geen muilkorf om wilde.

Zo zijn er twaalf honden die volgens de brandbrief ‘waarschijnlijk onnodig’ een levensbeëindigend spuitje hebben gekregen. Oud-vrijwilligers geven aan dat er nog veel meer honden zijn die om dubieuze redenen zijn overleden.

Lees ook  Gelderse schapenboer treft bloedbad aan na aanval wolf: 'Mijn kinderen blijven binnen'

Onveilig
Dit is niet de enige klacht die HDC boven het hoofd hangt. Oud-vrijwilligers en werknemers stappen naar de rechter vanwege misstanden binnen de stichting. Daarvoor hebben ze een crowdfundingsactie opgezet. Zowel trouwe vrijwilligers als werknemers met tientallen jaren ervaring zijn de afgelopen tijd uit wanhoop vertrokken bij Stichting Haags Dierencentrum vanwege een negatieve en onveilige werksfeer, zeggen ze.

Er heerst een ‘angstcultuur’: men voelt zich gekleineerd en onjuist bejegend. Klachtenbrieven melden gevallen van grof taalgebruik binnen de organisatie, dictatoriale sturing, groepsdruk, een hoge mate van vriendjespolitiek en eigenbelang, slechte samenwerking met andere organisaties, zwalkend beleid en protocollen. Oud-vrijwilligers en -werknemers hadden de beleving dat er soms weinig empathie werd getoond naar zowel mens als dier.

De Raad van Toezicht van het HDC is afgetreden na de stroom aan klachten die zij ontving over het bestuur. De raad kwam tot de conclusie dat er verschillen in inzicht zijn tussen de raad en het bestuur, zowel over zaken als strategie en financiën als dierenwelzijn. Ook is er te veel verdeeldheid. De raad schrijft dat er een intern gerichte, barse organisatie heerst en dat dit een transparante organisatie zou moeten worden.

Lees ook  Twee katten sterven bij woningbrand IJmuiden, bewoner aangehouden

Schandalig
Dit is niet de eerste keer dat er gerommel klinkt rondom HDC: in 2009 stapten oud-vrijwilligers al naar de media en werd de operationeel manager, over wie veel klachten waren, op non-actief gesteld. Het mediationbureau All About People (AAP) werd vorig jaar ingeschakeld en stelde in zijn rapport uit 2020 dat er behoefte is aan duidelijkheid binnen processen en procedures. Omdat er te weinig is veranderd, stappen oud-werknemers en vrijwilligers nu naar de rechter.

De Partij voor de Dieren en Hart voor Den Haag hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college. Raadslid René Oudshoorn van Hart voor Den Haag zegt: ,,Je zou het blinde vertrouwen moeten kunnen hebben dat dieren die daar worden opgevangen goed worden behandeld.” Ook worden er vraagtekens gezet bij de salarissen van het bestuur, die rond de 85.000 euro liggen op jaarbasis. Oudshoorn: ,,Dit wordt opgebracht door subsidies en donaties. Dat is werkelijk waar schandalig.”

Stichting Haags Dierencentrum was niet bereikbaar. Er is meerdere keren gebeld naar het centrum, dat geen van alle oproepen beantwoordde, ondanks dat ook cliënten ze via dit nummer moeten bereiken. Tevens bleef reactie via e-mail uit.

Belgische man sterft voor ogen gezin als hij wil helpen bij ongeval in Frankrijk

Stofzuiger ontploft bij tankstation nadat man verkeerde brandstof tankt