in

Het lukt de Nederlandse Ali niet om uit Afghanistan te komen: ‘Ze laten alleen maar Amerikanen en Canadezen door’

Het is voor Nederlanders in Afghanistan ontzettend moeilijk om huiswaarts te komen. Mensen proberen massaal het land te ontvluchten, in complete chaos.

Ook Ali, die in Afghanistan werd geboren en nu hier woont, komt niet weg uit het door de Taliban overgenomen land. “Het is echt heel eng”, vertelt hij woensdag aan Hart van Nederland.

Ali, die anoniem wil blijven, was sinds 17 juli op bezoek bij zijn familie in Afghanistan. Na de machtsgreep door de Taliban staat hij in contact met de Nederlandse ambassade.

Hij staat op de lijst van het crisisteam, wat betekent dat er wordt geprobeerd om hem zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen.

Ondanks dat er inmiddels meerdere vliegtuigen vanuit ons land naar Afghanistan zijn gestuurd, zit Ali nog altijd vast.

Lees ook  Angela heeft de liefde in Nigeria gevonden

“Gisteren lieten ze me weten dat ik binnen een uur op het vliegveld van Kabul moest zijn.

Dat lukte, maar het was echt heel druk bij de poort. Iedereen werd tegengehouden door de Amerikanen”, zo schetst hij de situatie ter plekke.

‘Alleen Amerikanen en Canadezen’
Het crisisteam van de ambassade liet daarna weten contact met de geboren Afghaan op te nemen als zich een nieuwe mogelijkheid zou voordoen voor evacuatie.

Die kwam woensdag en dus vertrok Ali weer naar het vliegveld. “Het was weer heel druk, maar nu lukte het me wel om voorbij de eerste massa te komen.”

Toch kwam de Nederlander opnieuw niet voorbij de Amerikaanse militairen die de luchthaven van Kabul bewaken.

“Ik liet mijn Nederlandse paspoort zien en zei dat alles geregeld was.” Het bleek echter tevergeefs.

Lees ook  Radar van 30.000 euro gestolen tijdens snelheidscontrole en agenten hebben helemaal niets door

“Ze laten alleen Amerikanen en Canadezen door, ik zie geen enkel Europees paspoort dat doorgang krijgt”, verzucht Ali.

Angstige momenten in Kabul
De stroom aan vluchtende mensen veroorzaakt een enorme chaos in Afghanistan. Ali beleeft dan ook angstige momenten in zijn geboorteland.

“Het is heel eng. De Amerikanen schieten om de haverklap met geweren in de lucht, recht voor je neus. Om de meute weg te jagen of in bedwang te houden.”

Inmiddels is hij weer teruggekeerd naar zijn onderduikadres bij vrienden in Kabul. Of Ali een dezer dagen nog wegkomt uit het gebied, weet hij niet.

Hij wacht dan ook in spanning op berichten vanuit het crisisteam. “Ik heb daarom nu al een paar nachten amper of niet geslapen. Het is nu alleen maar afwachten”, vertelt hij tot slot.

Dode gevonden in water Huissen

Hulpdiensten halen bewusteloze bewoonster uit brandende woning