in

Helden redden oudere mensen uit zinkende auto: ‘Moest heel hard huilen’

Toen een auto met daarin twee oudere mensen op de Nieuwemeerdijk in Badhoevedorp te water raakte en begon te zinken, twijfelde een vijftal omstanders geen moment. Ze sprongen het water in en redden de twee inzittenden uit het water. De politie noemt de vijf ‘helden’.

“Ik hoorde een knal en zag daarna een auto midden in de vaart staan, met daarin twee personen”, vertelt Emanuel nog vol adrenaline vanonder zijn goudkleurige reddingsdeken. De jongeman twijfelt geen moment en springt het water in. “Om te kijken hoe ik hen eruit kon halen.” Hij bleek niet de enige.

Auto zinkt steeds dieper
Ook Nancy ziet het ongeval gebeuren. Zij klimt met haar man in hun boot en probeert met het vaartuig de auto naar de kant te duwen. Even lijkt dat te lukken, maar uiteindelijk maakt de auto steeds meer water en begint dieper en dieper te zinken. “Op dat moment ben ik ook het water in gesprongen.”

Lees ook  Rutte over afschaffen avondklok: het ziet er niet goed uit

Nancy vertelt dat een vierde omstander het raam aan de bestuurderskant probeert te breken, maar vergeefs. Nancy zwemt op haar beurt naar de passagierszijde, waar het raam openstaat. “Ik ben onder water gegaan en heb naar de mensen gezocht. Op een gegeven moment had ik een arm van de man vast en dacht: die laat ik niet meer los. Ik heb mijn voeten tegen de deur gezet en ben gaan trekken. Ik kon hem er zo uit trekken, helemaal geweldig!”, roept ze uit. “Daarna moest ik heel erg hard huilen.”

Sebastiaan, redder nummer vijf, is aan het werk in de buurt en hoort net als Emanuel de knal. Hij ziet ook dat één van de autoramen openstaat, dus schreeuwt hij naar de vrouw in de auto dat ze het water in moet springen. Daarop laat de vrouw weten niet te kunnen zwemmen. “Dus zei ik: ‘Als jij eruit komt, spring ik het water in.'” En zo geschiedt. Binnen de kortste keren staan beide ouderen veilig weer op het droge.

Lees ook  ‘Derde golf mogelijk korter dan gedacht’

‘Had heel anders kunnen aflopen’
De politie bevestigt het verhaal van de redders en noemt het vijftal ‘helden’. “Zonder hen was het misschien heel anders gelopen”, aldus een woordvoerder van politie Haarlemmermeer. “Wij willen deze mensen nog wel even in het zonnetje zetten, zij kunnen een bedankje verwachten.”

Volgens de politie heeft de jongen die een ruit probeerde te breken een blessure aan zijn elleboog. De twee ouderen worden medisch onderzocht, maar “het laatste wat ik heb gehoord is dat het naar omstandigheden goed gaat.”

Nederlandse toerist (37) slikt autosleutel in en overlijdt in Barcelona

Busje van ontvoerders in Gouda gevonden, politie bezorgd over lot ontvoerde man (56)