in

Heftige schietpartij in Dordrecht, 2 agenten neergeschoten: ‘Hoorden zeker twintig schoten’

Heftige schietpartij in Dordrecht woensdagavond. Twee politieagenten zijn neergeschoten. Van de drie aangehouden verdachten is ook één iemand gewond geraakt. Op de plaats van het incident wordt momenteel onderzoek gedaan. De buurt is geschokt. ‘Mijn vrouw heeft moeten wegduiken achter een auto.’

Alle drie de slachtoffers waren aanspreekbaar op het moment dat ze naar het ziekenhuis werden vervoerd, meldt een woordvoerder van de politie ter plaatse. Maar over de aard van de verwondingen wordt verder niets bekendgemaakt. Ook niet over wat zich precies heeft afgespeeld in de omgeving van de Toulonselaan. In totaal zijn drie mensen aangehouden.

Bewoners van onder meer De La Reystraat en de Toulonselaan werden rond negen uur ‘s avonds opgeschrikt door lawaai. Volgens de politie schopten een aantal personen tegen auto’s aan, waren aan het schreeuwen en gooiden spullen tegen deuren. De politie kwam af op een melding hierover. Vervolgens werd er geschoten, aldus de politie.

Een hele reeks ambulances, politievoertuigen én twee traumahelikopters snelden er naartoe. Een man vertelt dat zijn vrouw, die als getuige werd gehoord door de politie, een groot deel van de schietpartij heeft meegemaakt. Volgens hem vond die plaats in de De la Reystraat, die aan de Toulonselaan grenst. ,,Er was al iets aan de hand in de straat voordat de schietpartij plaatsvond. Er stond een busje van handhaving in de buurt. En er liep een man over straat, hij leek dronken”, vertelt hij.

Lees ook  Persoon zwaargewond na val van flat

,,Kort daarna heeft mijn vrouw gehoord dat er twee keer werd geroepen door één van de handhavers: ‘Hij heeft m’n wapen!’ Daarop volgden heel veel schoten. Eén agent werd daarbij in zijn gezicht geraakt, de ander in zijn been”, vertelt hij. ,,Mijn vrouw heeft moeten wegduiken achter een auto. Vervolgens is ze een woning ingevlucht.”

Een groepje jongeren dat woont in een huis grenzend aan de Toulonselaan heeft het incident ook meegekregen. ,,We zagen vóórdat de schoten klonken inderdaad al een busje van handhaving staan op de Toulonselaan. Niet lang daarna hoorden we in korte tijd zo’n twintig schoten. Echt in een halve minuut ofzo. De schietpartij vond vrijwel zeker in de De la Reystraat plaats. Wij zijn heel erg geschrokken. Ja, we wisten direct dat het geen vuurwerk was, want we hoorden roepen ‘vuurwapen!’’

De hoofdverdachte raakte bij de schietpartij gewond en werd in de straat opgepakt. Twee anderen waren gevlucht, maar werden ook al snel aangehouden.

Omgeving afgezet, volop onderzoek gedaan
Kort na de schietpartij werd de omgeving van de Toulonselaan ruim afgezet met linten, zodat forensische opsporing onderzoek kon doen. ,,De Rijksrecherche pakt dit onderzoek verder op”, aldus een politiewoordvoerder. De rol van de drie aangehouden personen wordt onderzocht. Of er nog andere verdachten worden gezocht, is op dit moment niet bekend.

In De La Reystraat, waar de schietpartij volgens verschillende ooggetuigen dus zou hebben plaatsgevonden, was een geparkeerde donkerkleurige auto te zien, waarvan één van de portieren was geopend. Daaromheen zijn door de politie verschillende pionnen geplaatst.

Lees ook  Triest nieuws voor jarige Britt Dekker - Veel sterkte!

Na het incident stonden tientallen omwonenden geschrokken op straat, om de politielinten heen. ,,Het is hier wel vaker onrustig in de buurt, met vuurwerk enzo, maar dit klonk echt anders. Binnen de kortste keren kleurde heel de straat blauw van de zwaailichten”, vertelt een buurtbewoner. De politie sommeerde bewoners binnen te blijven en sprak daarbij van ‘een groot plaats delict’.

‘Heftig incident’
Burgemeester Wouter Kolff spreekt op Twitter van een ‘heftig incident’. Hij weet te vertellen dat in ieder geval één van de agenten ‘serieus gewond is geraakt’. ,,Ik leef zeer mee met het slachtoffer, diens familie, naasten en collega’s.”

Hond in brand gestoken en zwaargewond achtergelaten

OM wil vader cel in voor jarenlang misbruik van drie dochters: ‘Je hebt me als kind verpest’