in

Hardrockmuzikant (24) laat lichaampje te vroeg geboren meisje verdwijnen: 240 uur werkstraf

Een man uit Eindhoven die grafornamenten en urnen stal en het lichaampje van een te vroeg geboren meisje liet verdwijnen, krijgt van de rechtbank de maximale werkstraf van 240 uur plus acht maanden voorwaardelijke celstraf. Experts constateerden diverse psychische stoornissen bij de man. Hij doet alles om zich bij groepen aan te sluiten en schiet daarin door. Zijn daden deed hij om in de hardrockscene te passen.\

De straf lijkt niet in verhouding met de onvoorstelbare dingen die hij (24) deed. Maar opsluiting is in deze zaak geen oplossing, aldus de rechters. De man is onder behandeling en die moet vooral niet onderbroken worden.

De zaak hoort zonder twijfel tot de meest schokkende van de Bossche rechtbank. De Eindhovenaar stal in de zomer van 2019 kruisen en urnen van kerkhoven en van het Eindhovense crematorium. Ze waren bedoeld als decorstukken tijdens optredens van zijn hardrockgroep.

Prematuur geboren meisje
Daar bleef het niet bij, op de Veldhovense begraafplaats De Hoge Bogt opende hij twee graven. In een ervan lag een prematuur geboren meisje. Haar lichaam is verdwenen. Hij opende ook het graf van een tiener, maar groef daar niet diep.

Lees ook  Scheurende bromfietser denkt politie te slim af te zijn, maar vergeet een belangrijk detail

Het Openbaar Ministerie en rechters toonden begrip voor de door zijn jeugd getraumatiseerde verdachte, maar dat het lichaampje weg is, wordt hem bijzonder kwalijk genomen. ,,Nog altijd is onduidelijk waar de resten zijn, wat het bestaande leed van de ouders verhevigt”, aldus de rechters

Hij blijft er bij dat hij het niet heeft gehad, hij zag enkel een doek. Dat is elders op het kerkhof teruggevonden samen met stukken van het rieten mandje waarin het kindje lag. Het kan volgens officier van justitie Matthijs van Dam niet anders dan dat hij het lichaampje dus wel heeft gehad. De rechtbank vindt het ook bewezen.

Uiterste poging
Tijdens de rechtszaak twee weken geleden deed de officier een uiterste poging om het terug te krijgen. ,,Denk je de pijn, woede en verdriet van de ouders in. Laat weten waar de resten zijn, doe het in je laatste woord, via de politie, je psycholoog, desnoods anoniem.”

Vergeefs. In zijn laatste woord herhaalde de verdachte wat hij al vaker zei: ,,Als ik het wist zou ik het zeggen, echt waar, maar ik heb het lichaam van het meisje niet gevonden en vind het heel jammer dat ik het niet kan terugbrengen.”

Lees ook  De Jonge blikt vooruit op persconferentie: 'Begrijp heel goed dat mensen hun hart vasthouden'

Onderzoekers zagen vele stoornissen in zijn psyche. Dat komt onder andere door traumatische ervaringen uit zijn jeugd en door zijn autisme. Hij doet alles om zich bij groepen aan te sluiten en schiet daarin door. Zijn daden deed hij om in de hardrockscene te passen.

Hij heeft daar zwaar onder te lijden, en ook onder enorme schuldgevoel. Vorig jaar verscheen hij niet in de rechtszaal uit schaamte en bleek hij bezig met euthanasie.

Maximale werkstraf
Dat is van de baan, hij is nu onder behandeling. Die slaat aan en kan beter niet onderbroken worden, zeggen de deskundigen, waardoor Van Dam de maximale werkstraf eiste plus nog acht maanden voorwaardelijke cel. Die vindt de rechtbank passend.

In 2017 is hij ook al veroordeeld, toen wegens het bekladden van graven, kerken en kapellen. Dat was toen uit protest tegen de invloed van de kerk op onderwijs en politiek.

Lichaam gevonden in plas bij De Meern na dagenlange zoektocht

Vrouw (63) wordt doodgereden tijdens laatste klus voor pensioen, taakstraf voor dader