in

Grote roep om meer sociale huurwoningen in Nederland: ‘Mijn relatie lijdt, omdat onze dochter bij ons op de kamer moet slapen’

Inwoners vanuit het hele land willen dat er meer sociale huurwoningen worden gebouwd in zijn of haar gemeente.

Dat blijkt uit de uitslagen van de ProDemos-stemwijzers. Lewgean Ostiana, moeder van twee kinderen en woonachtig met haar man in een kleine sociale huurwoning in Soest, staat hier volledig achter; zij zoekt al bijna tien jaar naar een sociale huurwoning in haar gemeente.

De familie Ostiana woont in een kleine gedateerde driekamerwoning met slechts twee slaapkamers. Een van de dochters slaapt zelfs bij haar moeder op de kamer.

“Als ik heel eerlijk ben, kost deze situatie mij een hele hoop energie. Mijn relatie met mijn man is hierdoor ook niet wat het hoort te zijn. Dat kan ook niet als een van je kinderen bij je op de kamer slaapt”, vertelt ze aan Hart van Nederland.

Lees ook  'Enorm geprutst met stikstoflijsten', boeren onterecht beschuldigd

Minimaal 30 procent
Van de 38 gemeenten met vragen in de stemwijzer over sociale huurwoningen, blijkt dat in 37 gemeenten mensen voor meer sociale huurwoningen zijn, slechts in één ervan zijn de mensen verdeeld over de komst ervan.

Ook in de gemeente Soest vinden veel inwoners dat alle nieuw te bouwen woningen voor minimaal 30 procent een sociale huurwoning moet zijn.

Volgens 70 procent van de Soestenaren moet de gemeente meer sociale huurwoningen bouwen, 10 procent is het daarmee oneens.

Lees ook  Man (22) uit Witmarsum rijdt met drank op in auto zonder banden

Wat vindt de lokale politiek?
Lijsttrekker van PvdA Soest, Ad Witlox, vertelt aan Hart van Nederland dat de grootste lokale partij in de gemeente, Gemeentebelangen Groen Soest (GGS), niet wil bouwen in een stuk gras.

Onbegrijpelijk, aldus Witlox, vanwege het grote tekort aan sociale huurwoningen in Soest zijn. “Er zijn alleen villa’s en twee-onder-een-kapwoningen. In de polder kunnen 400-500 woningen in een keer gebouwd worden.”

Lijsttrekker van GGS, Jan Pauw, ziet in Soest voldoende andere mogelijkheden om nieuwe woningen te realiseren.

Bijvoorbeeld door binnenstedelijk in de gemeente te bouwen. “Bijvoorbeeld in bestaande kantoorgebouwen.”

Maar ook buiten Soest ziet Pauw kansen: “In Soesterberg zijn op verschillende industrieterreinen extra mogelijkheden.”

Parkeergarage in Dronten moet ’s nachts dicht vanwege poepende mensen

Edward (39) kwam nooit terug van avondje stappen, zussen delen hartenkreet