in

Gevonden foetus in Zeist zat in tupperware-bakje, vondst roept vragen op: handelden ouders in paniek?

De foetus die gisteren werd aangetroffen in het Zeister bos bij landgoed Heidestein, zat volgens voorbijgangers in een tupperware-bakje dat al zeker sinds zaterdag naast een boom lag.

Wandelaars wiens honden aan het bakje snuffelden, reageren geschokt. De vondst roept nog altijd veel vragen op. ,,Wat zou er dan toch gebeurd zijn?”

Het bakje werd zaterdagmiddag besnuffeld door honden, die er met hun baasjes wandelden. Pas zondag viel het een passant op dat het om een foetus ging, waarna de politie is gewaarschuwd.

Een dag later is de macabere vondst nog het gesprek van de dag bij de vele boswandelaars in het natuurgebied. Rob Alsemgeeft en zijn hondje Missy lopen er ook

. ,,Het bakje stond er zaterdagavond al”, zegt Alsemgeeft. ,,Wij wandelden toen hier op deze plek en Missy bleef maar snuffelen aan dat bakje met het blauwe deksel.

Ik dacht nog, daar zit waarschijnlijk eten in dat is weggegooid door iemand. Ik heb Missy geroepen en we zijn naar huis gelopen.”

Drama
Een dag later waren baas en hondje opnieuw in het bos toen hulpdiensten massaal waren uitgerukt, om wat later een foetus in een bakje bleek. ,,Of het begraven is geweest?

Daar leek het zaterdag niet op”, zegt Alsemgeeft. ,,Als je dat nu hoort, dan is het wel een verdrietig verhaal. Misschien is het wel een wanhopige moeder geweest, die niet zwanger mocht zijn. Kan allemaal. Je gaat er toch over nadenken.”

Lees ook  Speeltuin met glasscherven dicht na oranjefeest Nijkerk: ’Bierflesjes zijn tegen speeltoestellen kapot gegooid’

Moeder Sandra en haar dochter Loïs komen de fraaie nieuwbouwwijk aan de rand van het bos uitlopen met de hond.

”Misschien is het wel een wanhopige moeder geweest, die niet zwanger mocht zijn. Kan allemaal. Je gaat er toch over nadenken”
– Rob Alsemgeeft

Ze waren erbij toen de politie een dag eerder massaal in het bos actief was, maar schrikken als ze horen dat de gevonden ongeboren vrucht in een tupperware-bakje zat.

,,Nee! Dat meen je niet. Wij liepen gisteren met de hond en hij snuffelde steeds bij dat bakje. Wij dachten aan afval en hebben er weinig aandacht aan geschonken.”

Moeder en dochter worden er even stil van. ,,Wat zou er dan toch gebeurd zijn? Wilde de moeder de foetus begraven hier?

Dat lijkt me dan geen logische plek, want er lopen zoveel mensen langs. Ik zou graag willen weten wat er werkelijk aan de hand is geweest. Waarschijnlijk gaat er een drama achter schuil.”

Niet illegaal
Dat vermoeden heerst op meerdere plekken. Dat ouders een overleden foetus buiten willen begraven ziet Miriam van der Kreij van Miskraambegeleiding Nederland wel vaker.

Overigens duidt zij een overleden foetus liever aan met de term kindje, of pril kindje. ,,Ouders willen vaak op een respectvolle manier afscheid nemen van het kindje en begraven het dan soms in het bos, in een tuin of aan het strand”, vertelt Van der Kreij.

Lees ook  Man overvalt juwelier in Rotterdam en laat scooter achter zonder buit

”Ik heb zelf nooit eerder gehoord dat mensen een foetus op deze manier in een bos hebben achtergela­ten, maar er is in principe dus niets illegaals aan”
– Willem van der Putten

,,Maar ik adviseer ouders dan wel altijd om het kindje diep genoeg onder de grond te begraven. Dat klinkt misschien wat cru, maar je wil voorkomen dat een hond het weer opgraaft.

Het zou best kunnen dat dat nu ook het geval is geweest. Ik geef ouders niet zozeer het advies om het kindje in zo’n plastic bakje te doen, maar je hoort soms wel dat ouders het ergens ‘in’ willen begraven, zoals een doosje. Hoe dan ook, hier gaat een heel verhaal achter schuil.”

Geen misdrijf
De politie wil een dag later nog maar weinig kwijt over het incident. ,,We zijn nog steeds op zoek naar de mensen die betrokken zijn geweest bij deze vondst, maar dat is puur om voor een goede afwikkeling te zorgen”, aldus een woordvoerder.

Dat de foetus daadwerkelijk in een tupperware-bakje werd aangetroffen kan de politie niet bevestigen.

Of het bakje is opgegraven door – bijvoorbeeld – een hond, is ook niet duidelijk. Wel liet de politie weten dat het begraven ‘op de een of andere manier waarschijnlijk niet is gelukt.’

Turkije schrikt van man die vrouw toetakelt voor ogen van 5-jarige dochter

Sassy komt graag langs op jouw verjaardag – Wie is er binnenkort jarig?