in ,

Geen zin om te krabben? Simpelste truc tegen bevroren ruit werkt nog altijd het best

Automobilisten zijn verplicht hun autoruiten – zowel voor, achter als opzij – ijsvrij te houden, zodat het zicht niet belemmerd wordt.

Anders kun je een boete krijgen van 240 euro. Krabben dan maar? Dat kan, maar er zijn meer mogelijkheden.

1. Laten we beginnen met wat je vooral níet moet doen. Giet geen warm water over je beijzelde ruiten, want dan kunnen ze barsten.

Ook de zogenaamde tip met de aardappel, waarbij je met een halve pieper je ruit op voorhand insmeert, is uit den boze. Het maakt strepen en beperkt dus je zicht.

2. Het meest efficiënte trucje om je ruiten ijsvrij te houden is simpel: steek een stuk karton of een scherm voor je voor- en achterruit. Plaats dat wel onder de ruitenwissers, zodat die niet vastvriezen.

3. Een alternatief dat de laatste jaren opkomt: mix twee delen alcohol met één deel water en giet het mengsel in een sprayflacon. Vervolgens spuit je het alcoholbrouwsel over de ruit en de ijslaag smelt als sneeuw voor de zon.

Lees ook  Tweelingzussen delen één man (ook in de slaapkamer)

4. Niet alleen de buitenkant van je voorruit kan het zicht beperken, ook de binnenkant kan compleet beslaan en zelfs bevriezen.

Tegen die dampaanslag kun je de ruit inwrijven met een beetje schoonmaakmiddel of shampoo.

5. Laat tijdens het ijsvrij maken van je autoruit de motor niet warmlopen. Het is slecht voor de motor en het milieu, je ademt de ongezonde gassen in tijdens je werkzaamheden en de motor warmt nauwelijks op.

Nog enkele klassiekers
6. Krabben kan natuurlijk ook, maar doe het dan met een ijskrabber en zeker niet met je ruitenwissers.

Het rubber van je ruitenwissers zal sneller slijten en je hebt zelfs kans dat de motor of de zekering van je ruitenwissers het begeeft.

Lees ook  Onderzoek wijst uit: het maken van veel selfies kan duiden op een gedragsstoornis!

7. Om de damp op je ruiten te laten verdwijnen, kun je ook je airconditioning gebruiken door de ventilator op de hoogste stand van de ‘recirculatie’ te zetten en recht op de voorruit te richten. De airconditioning blaast namelijk altijd heel droge lucht in je auto.

8. Als je de auto parkeert terwijl het vriest of gaat vriezen, kun je beter geen handrem gebruiken. Je parkeert je auto het best in de eerste versnelling. De handrem kan vastvriezen.

9. Een lege accu vermijden? Zet bij het starten alvast alle lichten en energieverbruikers uit, zoals de ventilatie, de achterruitverwarming, de stoelverwarming en de radio.

Dat zal je accu minder belasten. Is hij toch leeg? Dan kun je tegenwoordig beter professionele hulp inroepen in plaats van zelf met startkabels aan de slag te gaan. Zo voorkom je eventuele schade aan de moderne, gevoelige elektronische systemen.

Jongen vastgebonden en levend in kanaal gegooid uit wraak

Deze boetes riskeer je als je de weg op gaat in winterweer