in

Geduld raakt op bij vader van vermoorde Enschedeër Daan Mellée: ‘Hoe kan het in godsnaam dat ze de dader nog niet hebben?’

ENSCHEDE – Met twee boten wordt er donderdag naar gezocht: naar het moordwapen waarmee Enschedeër Daan Mellée in 2018 om het leven werd gebracht. Op de bodem van de vijver, dichtbij het huis waar Mellée de dood vond. Daar zou het moordwapen kunnen liggen.

Ondanks alle nieuwe ontwikkelingen gaat Daans vader Joop niet kijken bij het dreggen. Hij heeft immers weinig hoop op een doorbraak in de zaak, na drie jaar zonder antwoorden. „Er is te veel tijd geweest om de politie op een dwaalspoor te zetten”, zegt hij.

Joop Mellée is blij met de actie van de politie, laat daarover geen misverstand bestaan. Dat de politie na een recente tip over het moordwapen de moeite neemt met twee boten en vijf mensen de hele dag te zoeken. Die tip was dat het pistool na de moord op 3 juli 2018 in een vijver in het Wesselerbrinkpark gedumpt zou zijn. De politie heeft met dat zoeken aandacht voor de moordzaak. En die aandacht is nodig. Vader Mellée: „Dan wordt er weer over geluld. Er gebeurt wat. Als het stil is, dan zakt het weg.”

Maar hij zegt het gelaten, want die nieuwe zoekactie geeft hem geen hoop. Hij voelt ook niet de behoefte bij de vijver te kijken. Om te zien of ze wat vinden. Iets dat een doorbraak in de zaak kan betekenen. „Ik zou niet weten wat ik er moet doen. Ze weten toch wat ze zoeken?”, zegt-ie.

Lees ook  RIVM: COVID-19-vaccinatie zeer effectief: grote daling in aantal positieve testen, ziekenhuisopnames en overlijdens bij ouderen

Lichaam nooit gezien
Het is inmiddels dik drie jaar geleden dat het levenloze lichaam van Daan Mellée werd gevonden in de woning van Debbie G. aan Het Oosterveld. Hij had een knipperlichtrelatie met haar. Daan werd doodgeschoten, zo bleek. De familie zag zijn lichaam nooit meer, dat werd afgeraden. De familie bleef met veel vragen zitten. Nog steeds. Want de zoektocht naar de dader leverde tot nu toe niet meer dan wat tips, enkele verdachten en meerdere persons of interest op.

Hoe langzaam het voor zijn gevoel soms ook ging, al die tijd had vader Joop Mellée vertrouwen in het onderzoek naar de dood van zijn zoon. Meerdere keren sprak hij dat vertrouwen hardop uit, ook in deze krant. Maar zijn toon is nu anders. Nonchalant. Of er ooit iemand veroordeeld wordt? „Ik weet het niet”, zegt hij. „Er is te veel tijd geweest om de politie op een dwaalspoor te zetten.”

Joop: „Als iemand nu in de rimboe vermoord wordt, waar niemand komt en dat wordt niet opgelost… Maar deze moord was lokaal. In een huis, waar hij woonde. Er lag bloed, er waren voetsporen, de hele mikmak. Alles was er. Hoe makkelijk wil je het qua sporen hebben? Hoe kan het in godsnaam dat ze de dader nog niet hebben. Hoe?”

Antwoorden
Hij heeft wel zijn ideeën over wie er achter de moord op zijn zoon zit. Maar hij kan daar niks mee. Joop: „Ik ben geen rechter, ik ben geen politie, ik ben geen advocaat. Ik ben zijn vader.” Een vader die antwoorden wil. Om een veroordeling geeft hij minder dan mensen misschien denken. „Maatschappelijk is dat belangrijk en het is ook niet meer dan billijk, maar persoonlijk interesseert het me geen zak. Wat heb ik eraan?”

Lees ook  Lichaam vermiste Kim Roording (48) gevonden in bossen van Zeist

Beloning
Politiewoordvoerder Sven Strijbosch snapt dat de familie ‘antwoorden wil’. Hij zegt dat de zaak onverminderd prioriteit heeft en wijst erop dat er eind juni nog een beloning van 15.000 euro uitgeloofd werd voor de gouden tip. Een beloning die nog altijd staat. Debbie G. en Bart de J. gelden ook nog altijd als verdachten. Ook doet hij nogmaals de oproep aan mensen die iets weten dit bij de politie te melden.

Onderzoek in vijver levert niets op
De zoektocht vanwege een tip naar het moordwapen in de Wesselerbrinkvijver leverde donderdag niets op. Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) dregde met vijf personen op twee boten de bodem van de vijver af. Dat gebeurde met netten met daaraan magneten. Maar volgens politiewoordvoerder Sven Strijbosch is het zoeken nog niet gedaan. Vanwege de grootte van de vijver zoekt het team vrijdag verder.

Vorig jaar werd er wel een wapen uit het water gehaald, door een ‘magneetvisser’. Echter na onderzoek bleek dit niet het wapen te zijn waarmee Daan Mellée werd gedood.

Emily toont hoe ze haar borsten maar moeilijk onder controle kan houden: “Ik vind geen gepaste bikini” (foto’s)

Happy family: André Hazes en Sarah zetten nieuwe stap in relatie