in

Gebruik jij wel eens wasverzachter? Wees GEWAARSCHUWD… lees dit eens!

Steeds meer mensen gebruiken wasverzachters tijdens het wassen. De reclames doen geloven dat je niet zonder kan met wassen, zo fris als bloemetjes blijft het ruiken. Is wasverzachter wel zo goed? Bekijk wat er allemaal in zit en je schrikt je kapot!

Als je de verpakkingen goed gaat lezen dan komen er een aantal stoffen naar voren die helemaal niet zo fris zijn. Sterker nog, wij hebben echt geen redenen kunnen vinden waarom je je schone was met deze chemische middeltjes wilt vervuilen. We zetten er een paar op een rijtje.

Alfa-Terpineol
Deze gevaarlijke, chemische stof kan gezondheidsproblemen veroorzaken zoals duizeligheid, hoofdpijn, geheugenverlies en zelfs gevoelloosheid in het gezicht, pijn in de nek en rug.

Benzylacetaat
Een toxische stof die gekoppeld is aan pancreaskanker. De dampen kunnen irritatie veroorzaken aan de luchtwegen en ogen.

Lees ook  Grafsloper actief in Hardenberg, vijftien zerken vernield

Benzylalcohol
Benzylalcohol kan een groot aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid en extreme dalingen van de bloeddruk.

Chloroform
Chloroform is een krachtig carcinogeen neurotoxine en het kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken zoals bewustzijnsverlies, misselijkheid, hoofdpijn, braken en/of duizeligheid, slaperigheid.

Linalool
Dit is een verdovend middel waarvan bekend is dat het ademhalingsproblemen en verlies van spiercoördinatie veroorzaakt.

Dit zit dus in de wasverzachter. Het is ook nog prijzig om te gebruiken en slecht voor het milieu! Wil je graag weten wat je beter kunt gebruiken dan wasverzachter? Lees dan verder op de volgende pagina.

Gebruik azijn
Gebruik in plaats van wasverzachter eens azijn! Hierdoor blijven je kleren langer mooi én ze ruiken fris. Die zure azijnlucht ruik je echt niet meer! Je kunt gemakkelijk een beetje azijn in het bakje voor wasverzachter gieten om je kleren mooi, zacht en fris te houden. Het werkt ook erg goed tegen nare luchtjes zoals zweet, urine en zelfs kattenurine.

Lees ook  Slachtoffer (54) van gasexplosie in woning Almelo overleden

Kleurbehoud
Sprenkel ongeveer 125 ml azijn over je kleding voordat je het gaat wassen. Dit beschermt tegen vervaging van kleuren en verwijdert de zeepresten uit je wasgoed. Giet ook wat witte azijn in het bakje van de wasverzachter van de wasmachine. Je was wordt er heerlijk zacht van en is niet schadelijk voor het milieu.

Zeep resten en onzuiverheden
Vooral bij het gebruik van waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel, wil het nog weleens voorkomen dat er zeepresten en onzuiverheden in de kleding achter blijven. Dit kan erg gaan irriteren als je een gevoelige huid hebt. Door 125ml azijn bij het wasgoed te gooien zijn die irritaties verleden tijd!

Zien: Trotse Katja Schuurman toont strak figuur na afvalrace door depressie!

Albert Heijn haalt potentieel dodelijke paaslekkernij uit supermarkt