in

Frikandel werd Monique bijna fataal

Het werd een 72-jarige Brabantse bijna fataal. Terwijl het land in de greep was van storm, deed zij zich tegoed aan zelfgebakken frietjes en een frikandel, waarbij een stuk van de snack in haar keel bleef steken.

In allerijl belde haar man 112, maar door overbelasting van het noodnummer kon hij de hulpdiensten niet bereiken. Naar nu blijkt was de druk op de centrale zelfs groter dan tijdens de piekdrukte van Oud en Nieuw.

Dat meldt de politie na vragen van de Stentor, nu Dudley, Eunice en Franklin het land hebben verlaten en diepe sporen hebben getrokken.

Eunice had de grootste bereikbaarheidsproblemen op haar geweten. Tijdens de extreme weersomstandigheden zag de politie zich vrijdag vanwege overbelasting van de centrale genoodzaakt een NL-Alert naar mobiele telefoons te sturen, met de oproep: Bel alleen 112 bij levensgevaarlijke situaties.

De 72-jarige Monique Floresse uit Etten-Leur mocht van geluk spreken dat haar man Corné wist hoe hij de zogenaamde Heimlich-greep moest doen, toen zij door de vastzittende frikandel geen lucht meer kreeg en bewusteloos raakte.

Lees ook  Ties is na mishandeling blind aan één oog

Doordat hij niemand aan de lijn kreeg en niet om hulp kon roepen, dacht hij zijn vrouw te verliezen, maar tot zijn grote opluchting bleek zijn ingreep succesvol. De snack schoot los en ze kwam weer bij.


Waren er onder het juk van Dudley, Eunice en Franklin meer van dit soort excessen door de overbelasting van het noodnummer?

Is bekend hoe vaak 112 tijdens de stormdagen werd gebeld? Met name vrijdag was dat extreem vaak, geeft de politie aan.

,,Het was bijvoorbeeld drukker dan met Oud en Nieuw en de piek duurde ook langer dan de piek met Oud en Nieuw”, meldt woordvoerster Marèl van Steenbergen.

Lees ook  Nieuw-Zeelander laat zich tien keer prikken tegen corona op één dag

In een normaal weekend wordt 112 per dag gemiddeld 8.000 tot 10.000 keer gebeld. Toen Eunice vrijdag het land teisterde, was dat bijna twee keer zoveel. Ook zaterdag en zondag was het drukker dan normaal.

Wachttijd
De ervaring van frikandelliefhebster Monique blijkt niet maatgevend. ,,Het noodnummer is bereikbaar gebleven, wel was er een wachttijd gedurende het piekmoment.

De 112-centrale werkt met een overloop naar de verschillende meldkamers in het hele land. Door de aanvullende communicatie, waarin werd aangegeven dat 112 alleen gebeld moet worden bij acute noodsituaties, werd de situatie weer beheersbaarder.”

Hoe vaak mensen in Oost- en Midden-Nederland tijdens de stormdagen met noodnummer probeerden te bereiken, zegt de politie niet te kunnen beantwoorden.

Dat komt doordat veel telefoontjes vanuit het westen van het land bij de andere meldkamers terechtkwamen.

Eerwraak: 16-jarig meisje door moeder om het leven gebracht vanwege interreligieuze relatie

Politie vindt lichaam jongetje (4) in vrieskist nadat zusje briefje meeneemt naar school