in

‘Fabrikant achter coronablaastest paste testuitslagen aan’

Fabrikant Breathomix, het bedrijf achter een voorheen veelbelovende corona-ademtest, zou testuitslagen hebben aangepast in het eigen voordeel, meldt het Financieele Dagblad.

Dat gebeurde tijdens een proef bij de GGD, blijkt uit een forensisch onderzoeksrapport dat in handen is van de krant. De apparaten leken door de aanpassingen beter te werken.

Breathomix noemt het “een menselijke fout”. Het door het ministerie van Volksgezondheid (VWS) ingehuurde bureau NFIR vond ook geen bewijs voor kwade opzet, maar noemt die verklaring minder aannemelijk. De ademtesten zijn uiteindelijk nooit op brede schaal ingezet.

Lees ook  Deze student (19) stak al zijn spaargeld in GameStop (en verloor bijna alles)

Begin vorig jaar werd de samenwerking tussen het bedrijf en VWS gestart. Het RIVM vroeg de Leidse start-up Breathomix – dat ziektes opspoort door adem te analyseren – om een coronatest te ontwikkelen. De verhoudingen tussen de twee verslechterden al snel, meldt het FD.

Het Outbreak Management Team adviseerde in september tegen de blaastest toen drie GGD’s de test niet aan de praat kregen. Daarop zegde VWS het contract met Breathomix op.

Lees ook  Man die de 14-jarige Dinant Paré doodstak bij de Albert Heijn had veel meer op zijn kerfstok

Het is onduidelijk of de aanpassingen, die in juni vorig jaar plaatsvonden, ook een rol hebben gespeeld bij het opzeggen van het contract.

Breathomix en VWS staan vrijdag voor de rechter vanwege bijna 25 miljoen aan onbetaalde rekeningen voor geleverde blaasapparatuur.

De fabrikant meent nog miljoenen tegoed te hebben omdat het 1800 blaasapparaten heeft geproduceerd maar claimt dat het ministerie maar de helft van de rekening heeft betaald.

Jacquelines hond eet mensenpoep vol drugs: ‘Runa begon te schuimbekken’

‘Coronacijfers gunstig, volgende week meer versoepelingen’