in

Evelyn (37) was stewardess en werd ziek door giftige cabinelucht: ‘Ik ben veranderd in een wrak’

Evelyn van den Heuvel had een prachtleven: ze vloog als stewardess van hot naar her en zag de mooiste plekken ter wereld.

Maar haar droombaan werd een nachtmerrie. Na drie jaar werd ze ziek. “Ik ben veranderd in een wrak. Nu wil ik mensen waarschuwen.”

De inmiddels 37-jarige Evelyn lijdt aan het aerotoxisch syndroom, een aandoening die voorkomt bij mensen die vaak vliegen.

De gevolgen? Onder meer knallende hoofdpijn, geheugenverlies en gemoedsstoornissen, vertelt de voormalige stewardess bij Hart van Nederland.

‘Het is niet te genezen’
Haar ziekte is een relatief onbekende aandoening. Toch zijn er al behoorlijk wat wetenschappelijke studies naar gedaan.

De aandoening ontstaat doordat er er vuile lucht vanuit het motorgedeelte in de cabine van vliegtuigen wordt gepompt. En dus worden het personeel en frequent flyers daaraan blootgesteld.

Lees ook  Khadija Arib van de radar verdwenen na verliezen Kamervoorzitterschap

Met alle gevolgen van dien. “Hartafwijkingen, hartstilstand, hartkloppingen. De zenuwen in de handen en voeten kunnen uitvallen.

En het is niet te genezen”, legt arts Michel Mulder uit, die tevens piloot is. “Mensen hebben een kort lontje en kunnen niet onder druk functioneren.”

Geen uitkering van UWV
Bij het UWV kreeg Evelyn geen gehoor, want het aerotoxisch syndroom is een niet-erkende aandoening.

Omdat ze geen uitkering kreeg en gezond werd verklaard, moest ze van werkgever KLM gewoon werken.

Dat weigerde ze vanzelfsprekend, met ontslag tot gevolg. Nu heeft ze in een rechtszaak wél gelijk gekregen en krijgt ze inmiddels een uitkering.

Ze is de eerste stewardess in Nederland die vanwege deze aandoening arbeidsongeschikt is verklaard.

Lees ook  Vijf meldingen van trombose na AstraZeneca-vaccinatie, één sterfgeval

Het is een kleine overwinning, maar de slepende ziekte blijft van enorme invloed op haar leven. Het gaat nog altijd niet goed met Evelyn.

“De vermoeidheid blijft. Die bepaalt mijn dagindeling Ik was superfit, kon alles, maar nu doe ik haast geen leuke dingen meer.”

‘Had me gewaarschuwd’
Het steekt de oud-stewardess dat ze geen erkenning krijgt van KLM. “Nu heb ik blijvende schade zonder dat ik wist dat ik dit risico liep.

De vliegtuigmaatschappijen weten het al decennialang.” Ze vindt dat ze in ieder geval gewaarschuwd had moeten worden toen ze aan haar baan begon. “Hopelijk maak ik de weg voor anderen wat vrijer om je gelijk te krijgen.”

Juf of meester ziek? Basisschool zet rappers en YouTubers in bij uitval

Meer aangiften tegen al voor ont*cht veroordeelde ex-politieman Molenlanden