in

Ernstig zieke Maud (1) heeft een rolstoelbus nodig en buurt schiet te hulp: ‘Het is hartverwarmend’

Liesbeth en Marcel Kas uit Nijkerkerveen zijn totaal overdonderd door de massale steun voor de crowdfundingsactie voor een rolstoelbus voor hun ernstig zieke dochtertje Maud (1). Overal in de regio zijn mensen bezig met hartverwarmende acties om geld in te zamelen.

Moeder Liesbeth Kas vindt het ‘bizar’ wat de online inzamelingsactie in korte tijd teweeg brengt. In vier weken tijd is er ruim 31.000 euro opgehaald voor de kleine Maud, die kampt met een aantal ernstige aandoeningen in de rugwervels, slokdarm en luchtpijp.

Het geld is nodig voor een rolstoel om het 1-jarige meisje uit Nijkerkerveen te vervoeren naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Zij moet daar vaak heen voor onderzoeken en operaties. Omdat haar toestand achteruit gaat, kan Maud alleen liggend worden vervoerd.

Naar aanleiding van de online inzamelingsactie en de daaropvolgende aandacht in de media zijn regiogenoten massaal in actie gekomen om Liesbeth en Marcel aan de benodigde 50.000 euro te helpen.

,,We krijgen van alle kanten hulp aangeboden. Mensen bakken zelf cupcakes en cakes om te verkopen. Een vrouw met pauwen heeft 215 euro opgehaald door pauwenveren te verkopen.

Een horecazaak in Harderwijk haalde 500 euro op met het verkopen van koekjes. Het zijn kleine beetjes, maar samen maken ze een heleboel.’’

Lees ook  Twee doden en twee gewonden op boot in Bolsward, mogelijk door koolmonoxidevergiftiging

Steunbetuigingen stromen binnen
Vrienden en kennissen van Liesbeth en Marcel hebben bij ruim 30 winkels en bedrijven in Nijkerkerveen en andere plaatsen in de regio Amersfoort geldpotjes neergezet met een foto en een uitleg over het doel van de actie.

Het varieert van een fietsenzaak in Baarn tot een cafetaria in Nijkerk. ,,Bijna alle winkeliers zeggen ‘ja’ als we hen vragen.

Dat geldt ook voor de bedrijven die we benaderen voor onze loterij. Ze stellen complete weggeefpakketten voor ons samen. Hartverwarmend!’’

Liesbeth is ook getroffen door de enorme betrokkenheid van de buurt. Voorheen wisten veel buren wel dat er ‘iets aan de hand was’, maar niet dat Maud ernstig ziek is.

Maar naar aanleiding van de inzamelingsactie en aandacht in het AD werd het verhaal bekend.

,,Maud moest onlangs weer tien dagen worden opgenomen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).

Toen stroomden de kaarten met steunbetuigingen van mensen uit Nijkerkerveen binnen. Haar kamertje hebben we ermee vol gehangen. Heel lief allemaal.’’

Snoepactie groot succes
Overburen Patrick en Rebecca van de Brug zijn naar aanleiding van de crowdfundingsactie óók in actie gekomen voor Maud.

Lees ook  Overleden man en vrouw gevonden in Haagse woning, politie doet grootschalig onderzoek

Ze besloten zakjes snoep te gaan verkopen aan vrienden, familieleden en kennissen via WhatsApp en Facebook.

,,We hadden alle zakjes binnen no-time verkocht en veel mensen hebben extra gedoneerd.” Het stel helpt ook met het verspreiden van extra geldpotjes bij winkels.

”We merken dat de laatste week het bedrag wat stokt omdat veel mensen in de omgeving al hebben gedoneerd”
– Liesbeth Kas

Patrick en Rebecca wisten al wat langer dat Maud ernstig ziek was omdat hun overburen het huis lieten aanpassen voor de zorg voor hun dochtertje.

,,Wel schrik je als je hoort hoe erg de situatie daadwerkelijk is. Dat geldt voor veel buren hier. Iedereen is nu heel betrokken.’’

Alle steun ten spijt is er nog heel wat geld op te halen voordat de familie Kas een rolstoelbus kan aanschaffen voor Maud.

,,We merken dat de laatste week het bedrag wat stokt omdat veel mensen in de omgeving al hebben gedoneerd.

Maar we hebben er vertrouwen in dat er steun blijft komen en dat Maud straks de rolstoelbus krijgt die ze nodig heeft.”

Lichaam 24-jarige man gevonden in recreatieplas bij Weert

Badr Hari zorgt voor opschudding bij staredown