in

‘Enorm geprutst met stikstoflijsten’, boeren onterecht beschuldigd

Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) van Natuur en Stikstof mag woensdagavond tekst en uitleg geven over de fouten in een lijst met de top 100 van meest vervuilende bedrijven.

Door een coderingsfout van het RIVM staan boeren nu onterecht op de uitstootlijsten. De Tweede Kamer wil opheldering van de minister.

Op verzoek van GroenLinks stuurde Van der Wal eerder deze week een lijst naar de Tweede Kamer met de top 100 piekbelasters in Nederland.

Daarbij is ook een lijst verstuurd met de top 100 grootste uitstoters van ammoniak, stikstof dus. En dat zijn voornamelijk veehouderijen.

Lees ook  RIVM: aantal besmettingen afgelopen week gestegen, met name bij jongeren

Maar die lijst klopt dus helemaal niet. Het RIVM meldt dat stallen “met moderne emissiereducerende technieken” een code hebben gekregen die juist hoort bij een minder schoon staltype. Het RIVM komt binnen een week met een correcte lijst.

”Er is enorm geprutst met de uitstootlijsten door het RIVM”
– Kamerlid Caroline van der Plas, BoerBurgerBeweging

‘Enorm geprutst door RIVM’
Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging zegt dat er “enorm geprutst is met de uitstootlijsten door het RIVM”.

Ze wil van de minister weten “hoe dit heeft kunnen gebeuren”. Van der Plas vraagt zich ook af hoe lang deze lijst al rondgaat en of de gegevens “gevolgen hebben gehad voor het beleid”. Zij zou het liefst een brief zien vóór het hoofdlijnendebat dat woensdagavond wordt gehouden.

Lees ook  Verjaardagsfeestje Amalia loopt uit de hand

Verbazing over grote fout
“Ik heb me er ook echt over verbaasd dat er zo’n grove fout in zit”, zegt Derk Boswijk van het CDA.

Hij hoopt, net als veel andere Kamerleden, dat de bewindsvrouw in het debat tekst en uitleg kan geven.

“Top 100 is top 100”, zegt het GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet, dat de lijst had opgevraagd. “Er zullen boeren van de lijst afvallen, maar dus ook nieuwe boeren bijkomen.”

‘Nederlandse tophonkballer (32) verdacht van mis bruiken meisje’

Amerikaanse wint 10 miljoen dollar dankzij ongewilde duw aan automaat