in

Een klap, verwrongen plaatwerk, overal glassplinters: baby’tje overlijdt, maar automobilist herinnert zich niets

BREDA – Tijdens de botsing voelde ze het kindje in haar buik schuiven. In het ziekenhuis werd haar baby’tje met een keizersnede gehaald. Maar ook 12 minuten reanimatie mochten niet baten. De automobilist die het intens trieste ongeval veroorzaakte, herinnert zich niets.

,Echt, nee, helemaal niets”, stamelt en stottert de 60-jarige Hoevenaar. Totaal ontdaan is hij er nog steeds van. ,,Vooral als ik een zwangere vrouw zie.”

Trillend: ,,Ik vind het zo erg voor die mevrouw.”

Het ongeval gebeurde op 29 november 2019 in Breda. De verdachte komt die vrijdagavond van een avondje NAC. Zo ongeveer zijn enige verzetje, naast z’n parkieten. Hij rijdt over de Prachtvlinders en steekt de Westerparklaan over, richting Baanzicht. Het stoplicht staat al 6.2 seconden op rood.

Dalende hartslag
Uit tegenovergestelde richting nadert de auto van een pas getrouwd stel. De bestuurder heeft groen licht en slaat linksaf. Zijn vrouw is dertig weken zwanger. Midden op het kruispunt: een klap, verwrongen plaatwerk, overal glassplinters. In het ziekenhuis daalt plotseling de hartslag van het ongeboren kindje. Het jongetje wordt met een keizersnee gehaald. Vergeefs.

Lees ook  Vrouw krijgt levenslang nadat papegaai haar verlinkt

Het stel verheugde zich enorm op de komst van hun eerste kindje. ,,We zien nu zijn neefjes opgroeien, maar niet ons eigen mannetje.”

Zij kon haar werk niet meer aan. Hij is nog angstig in het verkeer. Maar er is ook goed nieuws. De voorzitter van de rechtbank onthult dat de jonge vrouw opnieuw in verwachting is. ,,Oh, wat ben ik daar blij mee”, snikt de verdachte.

Er is geen arts of iemand anders geweest die zich heeft afgevraagd hoe het kan dat u zich niets herinnert?

De Hoevenaar kan zich alleen herinneren dat de wedstrijd NAC-MVV net voor het fluitsignaal met 2-0 eindigde. Dat is alles. Totdat een man zijn autoportier opentrok en vroeg; ,,Gaat het, meneer?”

Veertig jaar geleden had de verdachte een ernstig bedrijfsongeval in de bouw. Hij kreeg van grote hoogte stenen op zijn hoofd. Vijf dagen later ontwaakte hij uit coma. Hij werd afgekeurd en woont sindsdien bij zijn 85-jarige moeder en zus. Hij drinkt niet. Nooit een overtreding begaan. Autootje op tijd naar de apk.

De rechtbank probeert te achterhalen hoe het kan dat hij niet eerder last heeft gehad van geheugenverlies of een toeval. Verbaasde blikken dat de psychiater van het CBR hem wel rijvaardig acht. ,,Er is geen arts of iemand anders geweest die zich heeft afgevraagd hoe het kan dat u zich niets herinnert?”

Lees ook  Parkeergarage in Dronten moet 's nachts dicht vanwege poepende mensen

De verdachte, stamelend: ,,Dat weet ik ook niet.”

We zien nu zijn neefjes opgroeien, maar niet ons eigen mannetje

Zijn advocaat Ziya Yeral vindt het onbegrijpelijk dat de rechter-commissaris een neurologisch onderzoek heeft afgewezen. Volgens hem is het klip en klaar dat zijn cliënt een black-out had. Er waren ook geen remsporen. Hij vraagt vrijspraak danwel ontslag van rechtsvervolging omdat er sprake was van ‘’verontschuldigbare onmacht.”

Officier van justitie Christa de Pagter noemt de toedracht ,,mysterieus”. Uit het dossier blijkt geen objectieve oorzaak voor het geheugenverlies. De man reed met 59 km/uur door rood. Ze kwalificeert de keizersnede als zwaar lichamelijk letsel en rekent de verdachte ook het overlijden van de baby aan. Ze eist een werkstraf van 240 uur, 2 maanden voorwaardelijk en 2 jaar rijontzegging.

Uitspraak op 21 april.

Zeven jongeren naar ziekenhuis na slikken drugs: ‘Levensgevaarlijk’

Psychische klachten na corona: ‘Ik kan midden in de nacht wakker worden en niet weten waar ik ben’