in

Dreun voor Afrikaans gezin: 3 kinderen gedood door leeuwen in Tanzania

Het wereldberoemde natuurreservaat Ngorongoro, in het noorden van Tanzania, was maandag het decor van een afschuwelijk drama. Vier jonge kinderen werden in een bos uit het niets te grazen genomen door een groepje leeuwen. Dat gebeurde terwijl ze op zoek waren naar vee dat was weggelopen bij hun verblijf. Drie van hen overleefden de aanval niet. Het vierde slachtoffer ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis.

De kinderen, tussen de 9 en 11 jaar oud en afkomstig uit hetzelfde gezin, kwamen maandag thuis van school en gingen vervolgens het bos in om te zoeken naar vee dat vermoedelijk was weggelopen, zo meldt The Guardian op basis van de politie in Tanzania.

De zoekactie vond plaats in een bos in de buurt van het beschermde natuurgebied Ngorongoro, een stuk werelderfgoed dat de hoogste concentratie wilde dieren van Afrika heeft, zoals leeuwen, cheeta’s en luipaarden. Tijdens de zoekactie stuitten de kinderen op een paar leeuwen, waarna al snel sprake was van een levensbedreigende situatie.

Lees ook  Eén prik gezinslid halveert besmettingen binnen dat gezin, blijkt uit Britse studie

De kinderen sloegen op de vlucht en klommen in bomen om aan de leeuwen te ontkomen, meldt een basisschooldirecteur aan de lokale Afrikaanse krant The Citizen. De kinderen wisten de dieren niet meer van zich af te schudden en overleden ter plaatse aan hun verwondingen.

Oproep
De gruwelijke aanval is in de regio als een mokerslag aangekomen. Politiechef Justine Masejo doet een dringende oproep aan omwonenden om altijd waakzaam te blijven in de buurt van het natuurreservaat. ,,Ik zou de nomadische gemeenschappen rond de beschermde gebieden willen adviseren om altijd voorzorgsmaatregelen te nemen tegen wilde dieren, vooral als kinderen de opdracht krijgen om voor het vee te zorgen”, aldus Masejo.

Lees ook  Syriër voor rechter na afwijzen woning: hij wil geen appartement delen met anderen

Tanzania geeft sommige nomadische gemeenschappen, zoals de Masai, toestemming om in nationale parken te leven en te wonen. Bewoners komen echter soms in conflict met wilde dieren zoals leeuwen en olifanten, waardoor er met enige regelmaat gewonden vallen en gewassen vernield worden, aldus The Guardian.

Vorig jaar verplaatste Tanzania noodgedwongen 36 leeuwen uit het Serengeti National Park na aanvallen op mensen en vee in de omliggende gemeenschappen. Het Oost-Afrikaanse land verdient jaarlijks bijna een miljard euro aan toerisme. Wildparken zoals Serengeti en Ngorongoro zijn zeer in trek bij buitenlandse toeristen.

Vermiste Tino (55) uit Deventer dood gevonden

Negen jaar cel voor Britse (19) die baby liet verhongeren toen ze zes dagen lang ging feesten