in

Dordtse moeder verbijsterd over doodschieten van zoon Tim door politie: ‘Hij heeft geen kans gehad’

Jolande Oosterbaan kan het niet bevatten. Waarom schoot een speciale eenheid van de politie haar 27-jarige zoon Tim van der Boor afgelopen donderdag in Waalwijk meteen dood? ,,Hij heeft geen kans gehad’’, zegt de Dordtse die kapot is van verdriet.

Tim zat donderdagavond bij het Larixplein Waalwijk in de auto met zijn vriendin, die het wel kon navertellen.

,,Ze hadden daar geparkeerd om te blowen en een blikje limonade te drinken’’, vertelt Jolande. Ze heeft dat van Tims vriendin gehoord.

,,Maar kennelijk was er ook al langere tijd een onderzoek naar drugsdealers aan de gang. Vier politiewagens van een speciale eenheid kwamen opeens aanrijden met geweren en pistolen.

De vriendin van mijn zoon kon haar handen nog in de lucht steken. Tim niet. Een politieman schoot meteen. De kogel ging door de voorruit en raakte Tim in zijn nek.

Hij is ter plekke doodgebloed. Ook is zijn duim eraf geschoten. Ik denk dat hij net zijn handen omhoog wilde doen. Na het schot hebben ze hem uit de auto gehaald.’’

Cocaïne
De hulpdiensten waren massaal aanwezig bij de parkeerplaats voor een flatgebouw bij het Larixplein. Zo werd onder meer een traumahelikopter ingeschakeld, maar alle hulp kwam te laat.

Lees ook  ‘Besmettelijker subvariant omikron wordt dominant in Nederland’

Volgens de moeder van het slachtoffer is in de auto geen wapen gevonden, wel drie pakjes met een kwart gram cocaïne.

,,Maar dat is toch geen reden om iemand dood te schieten?’’ zegt ze. ,,Misschien heeft Tim geprobeerd zijn telefoon te pakken, maar als je met zo’n speciale eenheid bent dan ruk je die deuren van de auto toch open, sleur je de verdachten naar buiten en slaat ze in de boeien. Ik vermoed dat ze op het verkeerde tijd op de verkeerde plaats zijn geweest.’’

De klap komt hard aan bij de twee zussen van Tim, zijn vader en zijn moeder. ,,Tim woonde nog thuis, al was hij vaak bij vrienden.

Hij was een eigenwijze jongen, maar ook sociaal. Hij had heel veel vrienden, hield van muziek. Hij rapte, zong en schreef zijn eigen teksten.

Een vriend van hem heeft een studio en die vertelde dat hij heel veel muziek van hem op band heeft staan.’’

Crowdfunding
Van de politie heeft ze niet meer gehoord dan dat haar zoon is overleden. Na sectie op het lichaam is het stoffelijk overschot naar Dordrecht gebracht, vertelt ze.

Donderdag is de uitvaart. Met crowdfunding haalde ze ruim 4000 euro op, voldoende om haar zoon een passend afscheid te bezorgen. Jolande is overweldigd door alle donaties.

Lees ook  ‘Wat betekenen borden met opschrift CADO langs de weg?’

,,Een anoniem persoon stortte zomaar 500 euro’’, vertelt ze. ,,We hadden wel een begrafenispolis van hem, maar die keert ruim 4000 euro uit, terwijl we meer dan 8000 euro nodig hebben.

We wilden niet dat hij bij de armen werd begraven. Dankzij het geld krijgt hij nu een mooi plekje op de katholieke begraafplaats met een gedenksteen.’’

”Dit verhaal krijgt nog een staartje”
– Jolande Oosterbaan

Jolande zegt het verdriet nog te moeten verwerken. ,,Er komt nu zoveel op me af.’’ Wel heeft ze al een advocaat in de arm genomen. ,,Dit verhaal krijgt nog een staartje.

Ik ga hier werk van maken, al gaat dat tijd kosten. Eerst moeten we het sectierapport afwachten. Mijn angst is dat de politiemensen van de speciale eenheid elkaar dekken. Zij zijn met zestien en ik heb alleen de vriendin van mijn zoon als getuige.’’

De Rijksrecherche doet onderzoek naar het zaak, waarin de woordvoering bij het Openbaar Ministerie ligt.

Gabriella Dzierzak van het Openbaar Ministerie (parket Zeeland-West Brabant) laat weten niet in te willen gaan op het verhaal van de moeder. ,,Gedurende het lopende onderzoek kunnen we hier nog geen uitspraken over doen.’’

‘Moeder terecht veroordeeld voor van tiende verdieping gooien van Sharleyne (8), wel kan straf iets lager’

Jongetje (4) overleden bij aanrijding met rolstoelbus in Baarle-Nassau