in

Dit worden de zware coronamaatregelen die vanaf 19 december zullen gelden

De cijfers zijn iets naar beneden gegaan maar nog lang niet op het niveau zoals het zou moeten zijn.

De overheid is daarom wederom druk aan het kijken naar de beste manier om hiervoor te zorgen en volgende week zullen ze dit tijdens de persconferentie weer bekend maken.

“Op tafel liggen verschillende opties”, zegt politieke verslaggever Fons Lambie tegen RTL Nieuws. “Of het kabinet verlengt de huidige maatregelen met een paar weken.

Dan blijft de huidige ‘avondlockdown’ ongewijzigd. Maar het is ook een optie om bijvoorbeeld het tijdstip van 17.00 uur iets op te schuiven, bijvoorbeeld naar 18.00 uur, 19.00 uur of 20.00 uur. Of dat echt gaat gebeuren, wordt zondag in het Catshuis besproken.”

Lees ook  Nieuwe versoepelingen uitgesteld: sportscholen en musea blijven na 11 mei dicht

Maar ze kijken ook of het mogelijk is om ervoor te zorgen dat er tot wat later buiten mag worden gesport. De Tweede Kamer heeft zich hier al meerdere malen over uitgesproken.

“Een ander vraagstuk voor het kabinet: de bezoekregels tijdens Kerstmis en oud en nieuw”, laat Lambie weten.

“Op dit moment geldt het advies om maximaal vier mensen thuis op bezoek te ontvangen. Versoepel je dat voor de feestdagen?

Lees ook  Jongetje vergeeft chauffeur die zijn zwangere moeder doodreed: 'Knuffel en een kus'

Of creëer je met een versoepeling tijdens de feestdagen juist een nieuwe piek in de besmettingen? Ook die afweging moeten de ministers maken.”

Er zit een daling in de cijfers maar dit is nog lang niet goed genoeg. De ziekenhuizen hebben het nog altijd veel te druk.

Verlenging kerstvakantie
Er wordt steeds meer geroepen dat de kerstvakantie verlengd moet worden om er zo voor de zorgen dat de cijfers nog harder dalen.

Dit gaat echter alleen gebeuren als het OMT daarop adviseert. Het zou wel kunnen dat er een weekje achter de kerstvakantie aangeplakt zal worden.

Vrouw neergestoken in Weerselo, buren houden verdachte aan

Olympische zwemkampioen beschuldigd van verkrachting 13-jarig meisje